ÅSIKT

Vänsterns män tiger om ojämställdheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Lööf (C): Det är inte bara kvinnors ansvar att driva debatten framåt

Under ett yrkesliv tjänar den genomsnittliga kvinnan 3,6 miljoner kronor mindre än sin manliga motsvarighet. Kvinnor lägger varje år sju arbetsveckor mer än män på städning och tvätt. Det är vanligare att heta Johan och vara VD i ett börsnoterat företag, än att vara kvinna och VD.

Det visar svart på vitt att världens mest jämställda land fortfarande är långt ifrån jämställt. Men plötsligt händer det - jämställdheten blir en av de heta valfrågorna. Jag välkomnar därför Feministisk Initiativs intåg i valrörelsen. Samtidigt finns det två grundläggande fel i den debatt som nu förs.

Det första är att männen plötsligt har dunstat från den debattscen som de vanligtvis dominerar. Den senaste tiden har FI:s partiledare Gudrun Schyman debatterat i nästan samtliga medier. I princip uteslutande med andra kvinnor, däribland mig. När männen finns med, blir jämställdheten i stället en ickefråga.

I SVT:s partiledardebatt där alla mina meddebattörer var män, fick den ett utrymme på strax under tre minuter.

Det är inte, och får aldrig bli, kvinnors ansvar att driva jämställdhetsdebatten framåt. Ojämställdhet drabbar hela samhället och även män är stora förlorare på att vi behandlar varandra olika baserat på kön. Att killar har markant sämre skolresultat än tjejer är bara ett av många exempel.

Centerpartiet har under lång tid tagit jämställdheten på allvar. Inte minst har vi lyckats lyfta fram kvinnor i ledande positioner. Utan kvotering. Vi föreslår en rad reformer för ett mer jämställt Sverige, till exempel en fördubblad jämställdhetsbonus, samtyckeslagstiftning vid våldtäkt och ett krafttag kring jämställdheten i förskola och skola.

Fler män behöver kliva ur feministgarderoben och ta debatten på allvar. Det är högst anmärkningsvärt att manliga vänsterdebattörer offentligt uppmanar väljare att inte rösta på FI, samtidigt som ledande rödgröna företrädare totalt duckar för debatten. I dag på Svensk Kvinnolobbys partiledardebatt i Malmö är det dags att Stefan Löfven tar bladet från munnen. Socialistiska partier finns redan, frågan är vad det säger om socialisternas feministiska politik när ytterligare ett rött parti med feministflagg behövs.

Det andra grundläggande felet i feministiska debatten är att vänsterns förslag uppmålas som lösningar på ojämställdheten. Faktum är att Gudrun Schymans FI i princip har gjort en copy-paste på Vänsterpartiets politik. Kvotering, förbud mot företagande i välfärden, skrotande av RUT, kapad arbetstid och kraftigt höjda skatter på dem som tjänar minst är bara några av FI:s mörkröda förslag.

Det blir en saftig nota som ska betalas av någon. Beräkningar från bland annat Reforminstitutet visar att de offentliga utgifterna skulle behöva minskas med minst 250 miljarder – BNP skulle sjunka med minst 2,6 procent.

Schyman har helt rätt i att det går för långsamt, men resultatet med hennes politik blir det motsatta. Historien visar tyvärr att de som drabbas hårdast när det offentliga skär ned är kvinnorna. Det är kvinnors jobb som hotas. Det är trycket på kvinnors axlar som hårdnar. Det är kvinnor som blir sjuka. Och det är kvinnors utanförskap som ökar. Är det ett pris som vänstern är beredd att betala? Det vet vi inte, för vänsterns män tiger.

Annie Lööf