Debatt

Argument om folkhälsan håller inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Eskil Erlandsson (C) om förbud av gårdsförsäljning av alkohol

När vänsterregeringen nu stänger dörren till gårdsförsäljning av öl och vin är det ett slag i ansiktet mot såväl de små producenterna som landsbygden i stort. De företagare som på ett småskaligt sätt tillverkar kvalitativa drycker och skapar jobb och tillväxt ute på landsbygden behöver enklare regler, inte bromsklossar. Det som redan i dag är en självklarhet i många europeiska länder borde kunna bli det även i Sverige.

I februari i år aviserade jag som landsbygdsminister en försöksverksamhet avseende gårdsförsäljning. Genom att öppna upp för försäljning i tre län skulle vi få möjlighet att se hur gårdsförsäljning i praktiken skulle fungera på bästa sätt. Ett flertal andra län, utöver de tre provlänen, hörde av sig och bad att också de få finnas med i det första skedet.

Wikström använder folkhälsan som argument för att stoppa en hel bransch. Det håller inte. För det första så kan vi konstatera att Sveriges nordiska grannländer kommit mycket längre i frågan och klarar av att kombinera gårdsförsäljning med en strikt alkoholpolitik. För det andra handlar den här typen av försäljning om små volymer till höga priser, som knappast uppmuntrar till överkonsumtion. För det tredje ligger gårdarna nästan alltid avsides och långt ute på landsbygden vilket ytterligare gör själva tanken om överkonsumtion i det närmaste barock.

Wikström tycker att det är märkligt att just Centerpartiet varit pådrivande i frågan om gårdsförsäljning. Det stämmer att vi drivit frågan just utifrån att vi ser vikten av att underlätta för såväl företagarna som besöksnäringen på landsbygden.

Jag för min del tycker det är märkligt att Gabriel Wikström stoppar gårdsförsäljningen utan att nämna producenterna på landsbygden med ett enda ord.

Eskil Erlandsson,

vice ordförande i EU-nämnden,

tidigare landsbygdsminister, Centerpartiet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik