ÅSIKT

Efter bröstkuppen: ”Du har skämt ut dig”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

avHanna Nordin

DEBATT

I dagens "20 minuter" debatterades dagens stora snackis i Almedalen – bröstkuppen mot Fredrik Reinfeldt.

Kuppmakaren Jenny Wenhammar fick ta emot skarp kritik av Gunnar Axén (M)

– Det är djupt problematiskt att en person som kandiderar till riksdagen inte respekterar vare sig lagen eller de demokratiska spelreglerna. Du har skämt ut dig, sa han.

Det var under statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen i går kväll som miljöpartistiska riksdagskandidaten Jenny Wenhammar och tre andra Femen-aktivister rusade fram mot scenen och visade upp sina bara bröst. På kropparna stod bland annat "Lobbyists go home och "No mining boom". Syftet med kuppen var att ge uppmärksamhet till kalkexploateringen i Ojnareskogen på norra Gotland som många miljöaktivister anser bryter mot miljöbalken.

Aktivisterna greps men har släppts under dagen.

Fått mycket kritik

På de sociala medierna har aktionen diskuterats högljutt och fått mycket kritik. En av de som har blivit upprörd är riksdagsledamoten Gunnar Axén (M).

–  Ingen person får störa ett allmänt möte, så är det bara. Det är fel oavsett vems möte du avbryter. Alla ska ha möjlighet att utnyttja sin yttrandefrihet utan att bli avbruten. Du har visat att du är långt från rätt person att kandidera till riksdagen eftersom du inte respekterar lagen eller de demokratiska spelreglerna, sa  han.

Men enligt Jenny Wenhammar så är aktivism en viktig del av demokratin och att det måste finnas olika sätt att uttrycka sina åsikter.

– Vi bryter mot lagen för att vi anser att den bör ändras, till exempel miljöbalken. Vem kan säga vem som har rätt och fel, vi följer det vi tror är rätt. De allra flesta respekterar lagen även när den säger att vi ska göra något förfärligt och därför behövs det människor som inte respekterar lagen, utan jobbar på andra sätt, sa hon.

”Våra enda vapen är våra bröst”

Men Gunnar Axén menade att sådana här typer av saboterande protester hotar vårt fria samhälle och demokratin.

– Man kan vara aktivist utan att bryta mot lagen. Du kan demonstrera och utnyttja din yttrandefrihet genom att ha torgmöten, dela ut flygblad och tidningar. Men om alla skulle göra som du skulle demokratin bryta ihop, sa han.

Jenny Wenhammar höll inte alls med om att hennes nakenstormning skulle utgöra ett hot mot öppenhet.

– Femen är för ickevåld, våra enda vapen är våra bröst. Och det viktiga är att gruvboomen har fått lite mer utrymme än om vi inte hade gjort det här, sa hon.