Debatt

Så blev ditt julgodis ett hot mot klimatet

Debattören: Djuren dör, naturen förstörs och människorna lider – jag har sett det med egna ögon

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Så länge palmindustrin inte kan garantera dessa självklara punkter så kommer jag alla dagar i veckan välja bort palmoljeprodukter när jag går och handlar, skriver Joakim Odelberg.

Foto: Joakim Odelberg, Mia Carlsson

DEBATT

DEBATT. Nu är det julmånad, hej tomtegubbar slå i glasen, julskum, choklad, pepparkakor och levande ljus. Mysiga december förknippas med familj, kärlek och värme.

Men bakom allt det här varma gemytliga och kärleksfulla så döljer sig en hemsk historia – och den heter palmolja. Och den finns i vårt julgodis, i chokladen, bakverken och i snacks. Palmoljan som vinns ur oljepalmen, en effektiv växt som ger enorm avkastning i förhållande till vad den kostar att plantera.

För att oljepalmen skall kunna växa så skövlas, oftast illegalt, några av världens äldsta och mest unika regnskogar, som också producerar syre för oss att andas.

Arter som orangutanger, elefanter, noshörning, tiger, gibboner blir hårt drabbade. När skogen försvinner så försvinner också dessa unika arter från området för alltid och det finns ingen återvändo, de kommer aldrig tillbaka.

Livsviktiga våtmarker för både människor och djur dräneras och torrläggs, därefter sätter man eld på området och bränner marken för att sedan plantera oljepalmen.

På många förpackningar kan man läsa att produkten innehåller hållbar palmolja som RSPO (Round table on sustainable palmoil) som är en så kallad ”hållbarhetscertifiering” och ska fungera ungefär som KRAV, MSC och Svanen.

Vissa ”garantier” ska uppnås, som att man ska kunna spåra oljan tillbaka till plantaget, så kallad ”spårbar palmolja”, att man inte skövlar nya skogsområden för oljepalmen, inte använder kemikalier och inte dränerar våtmarker olagligt.

RSPO skall stå för ”hållbar” palmolja. På pappret ser det bra ut men hur fungerar det egentligen i praktiken?

För en tid sedan reste jag till Sumatra i Indonesien. I tre veckor var jag i provinsen Riau för att ta reda på om det verkligen finns något som heter ”hållbar palmolja”.

Det första som slog mig var att det inte fanns någon naturlig skog kvar alls utan allt är ersatt av oljepalmer – en monokultur där ingenting kan leva förutom oljepalmerna. Tillsammans med tre medhjälpare från Indonesien reser jag mil efter mil efter mil i timmar utan att landskapet aldrig förändras. Rad efter rad av oljepalmer, som en grön obeboelig öken.

Vi träffade småskaliga bönder som berättade hur deras verksamheter och visioner slogs i spillror när de blev intvingade i palmoljeindustrin mot deras vilja. De ville odla chili, papaya, kassava och andra ätbara grödor.

Jag pratade med stiftelser och organisationer som berättade om hur vissa plantageägare använder barnarbetare, slavliknande arbetsförhållanden och brott mot mänskliga rättigheter där hot, misshandel och mord inte är ovanligt.

Jag intervjuade en kvinna i en by, hon tillhörde urfolket, malay. Hon var byns äldsta. Hon berättade att de hade levt där i tusentals år, och hur allt förändrades när palmoljan och plantagen tog över deras land.

För inte så länge sedan levde människorna av vad regnskogen gav, de hade de gjort i generationer. De använde skogen som apotek och skafferi. De brukade odla ris på små fält och fiska i vattendragen, de hade ett gott liv.

Nu är risfälten borta och förstörda och ersatta med uttorkade palmplantage, skogen är skövlad och finns inte mer. Fiska kan de inte heller göra längre för fisken dör och människorna blir sjuka av vattnet på grund av de kemikalier palmoljeindustrin använder på fälten för att hålla ogräs och skadeinsekter borta.

Historierna är långt ifrån unika. Det finns massor med liknande berättelser runt om i ”palmoljeland" om hur storindustrin tränger undan småskalig verksamhet, bönder och urfolk. Hur unika djurarter och naturområden försvinner för att aldrig mer komma tillbaka.

Ord som närproducerat, hållbarhet och hälsa är viktiga och i ropet, varför gäller det inte palmoljan som tillverkarna använder i choklad, kakor, nougatkräm med mera?

Vi konsumenter har makt, vi kan sätta ner foten, vi kan ställa obekväma frågor till tillverkarna, vi kan välja exakt den vara vi vill köpa.

Det är vår rättighet att välja rätt, men det är också vår skyldighet att göra så. Vi kan göra skillnad och det går att vända negativa trender till positiva.

Jag har med egna ögon se hur urskogar förstörts och skövlats, hur människor och djur utsätts för oerhört lidande, gigantiska områden där ingenting på sikt kommer att kunna leva. Och allt det för att vi hemma i Sverige skall få vår choklad, våra pepparkakor och vårt julgodis?

Eller är det bara ett billigare alternativ för tillverkarna? Jag har bestämt mig. Så länge palmindustrin inte kan garantera dessa självklara punkter så kommer jag alla dagar i veckan välja bort palmoljeprodukter när jag går och handlar:

  • Att hållbarhetscertifieringar som RSPO är hundra procent transparenta.
  • Att det inte förekommer barnarbete, slavliknande arbetsförhållanden eller brott mot mänskliga rättigheter på platagen.
  • Att orangutanger och andra arter inte plågas och jagas under vidriga förhållanden.
  • Att ingen illegal eller ny skövling sker av en av världens äldsta och unika regnskogar som producerar syre för oss att andas.
  • Att de inte använder kemikalier på plantagen som förgiftar vattendrag, dödar fiskar och gör människor och djur sjuka.
  • Att man inte dikar ur och dränerar unika våtmarker.

Joakim Odelberg, bevarandefilmare, fotograf, influencer


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Julen 2020

LÄS VIDARE

DEBATT. Gå inte på deras bluff – klimatkrisen är här

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Klimathotet

Miljöfrågor

Indonesien

Sumatra

Chokladrecept

Palmolja