ÅSIKT

S och MP skönmålar Sveriges fredsinsatser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Patrik Paulov om regeringens fredsdiplomater

Patrik Paulov.

REPLIK. Det är många vackra ord när utrikesminister Margot Wallström, biståndsminister Isabella Lövin med flera presenterar regeringens satsning på fredsdiplomater.

”Decennier av framsteg raseras lätt när ett krig väl bryter ut”, skriver de.

Jag instämmer. Under fem år av kontakter med invånare i Syrien har jag hört vittnesmål efter vittnesmål om hur kriget raserat deras land. Syrien och dess folk är i desperat behov av insatser som möjliggör fred och återuppbyggnad.

Det som skaver i debattinlägget är skönmålningen av Sveriges roll i världen och av vår möjlighet att agera fredsmäklare.

Låt oss ta Syrien som exempel.

Vilken trovärdighet skulle svenska fredsdiplomater ha när Sverige samtidigt sluter ett värdlandsavtal med Nato? Natomedlemmen Turkiets roll i beväpningen och stärkandet av extremistgrupper i Syrien är väl känd.

Vilken trovärdighet har ett Sverige som tillsammans med västländer och Gulfens kungadiktaturer aktivt agerat för att stärka Syriska oppositionskoalitionen? Oppositionskoalitionens företrädare har offentligt erkänt att man har en allians med terroristgruppen Jabhat al-Nusra.

Det sistnämnda är något regeringen försöker sopa under mattan. Biståndsministern har på direkt fråga förnekat att den syriska opposition som mottagit svenskt bistånd har kopplingar till terroristgruppen.

Visst skulle Sverige kunna spela en fredsroll i Syrien. Men det går inte om vi samtidigt närmar oss och stödjer de krafter som bär stor skuld till kriget.

Patrik Paulov

Journalist på Proletären

ARTIKELN HANDLAR OM