ÅSIKT

Vi får betala för att staten bevakar oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Kära svenskar! Handeln har förutspått att årets julklapp är en gps-mottagare, detta finurliga system för satellitnavigering som togs fram av det amerikanska försvarsdepartementet. I dag finns mer än 30 satelliter som hjälper alla med gps-mottagare. Vi kan få hjälp med mycket via gps: vägbeskrivningar, kartor och positioner om någon nu skulle ha kört vilse. Men tekniken öppnar stora möjligheter, till exempel kan den bistå den vetenskapliga forskningen om jordbävningar.

Vägverket har också hittat ett fiffigt sätt att använda gps. Om bilägare skaffar gps och låter sig övervakas genom att mottagaren kontrollerar om föraren följer hastighetsbegränsningen erbjuder de rabatt på bilförsäkringen. De lockar med att metoden är jättepopulär i andra länder.

Hå, hå – vad säger tomten nu? Hej alla snälla bilförare, här får ni för dyra pengar en julklapp som gör att farbror staten ser dig. I allt du gör och framför allt i hur du kör. God jul!

Tänk att vi har kommit dithän att vi nu ska betala för att staten övervakar oss. Vad blir nästa steg? En liten sändare kanske som ser om vi inte stannar för röd gubbe?

Tekniken har alla möjligheter.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM