ÅSIKT

Vänstern har inte hittat sin roll

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Lars Ohly kallar sig fortfarande för kommunist.
DEBATT

Det är kris inom vänsterpartiet. Förresten, det har varit kris inom vänsterpartiet länge. Men nu börjar det egna partifolket tröttna. Marianne Fredriksson som är ordförande för Stockholms partidistrikt anser att det beror på att Lars Ohly misslyckats med att övertyga väljarna om att han inte längre är kommunist. Jag tror hon har fel. Om det är någon som fortfarande minns Lars Ohly kan det vara just på grund av det faktum att han fortfarande kallar sig kommunist. Det är verkligen ovanligt nu för tiden. Envishet kan vara en bra egenskap.

Vänsterns problem får vi söka i den förda politiken. Min bedömning är att det är som om tiden stått stilla inom partiet. Inget nytt under solen. Det är samma gamla retorik om överklasskärringar som utnyttjar fattiga polskor, om högern som arbetarklassens fiende och om att allt blir bra bara staten organiserar det. Ingen självkritik, ingen verklighetsanpassning och inga nydanande idéer om hur rättvisa ska skipas i ett samhälle där klyftorna bara ökar.

Nej hej och hå – skygglapparna på! Skäll på andra och blunda för de strukturfel som välfärdssystemen utvecklat, där de som bäst behöver tryggheten egentligen aldrig får del av den. Det är säkert Reinfeldts fel det också.

Det är inte Lars Ohly som är problemet. Det är vänstern som inte har hittat sin roll i mångfaldens och kunskapens samhälle. Det är trist!

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM