ÅSIKT

Är billig mat alltid bäst?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Swedish meats blir Polish meats har jag noterat. Landets största köttproducerande företag ska rationalisera, konkurrensen är hård och maten måste bli billigare. Det är för dyrt med livsmedelsproduktion i Sverige, säger informationsdirektör Hampe Mobärg. Kontentan är att marginalerna för svenskt bacon är så små att det svenska köttet ska skickas till Polen. Frågan är om det är före eller efter slakt? Egentligen har det ingen betydelse, i längden måste det bli ännu mer lönsamt om grisarna föds upp på plats. Hur grisarna mår är ändå oväsentligt.

Jag är förvånad över att det är så förhållandevis få protester över storskaligheten i livsmedelsproduktionen. Givetvis begriper jag att många vill köpa billig mat. Men rent logiskt borde maten vi äter vara producerad så nära oss som möjligt och dessutom småskaligt. Men det är väl konservativt gammalt tänkande.

Det blir ingen skillnad i smak, hävdar Swedish meats, och inte i utseende heller. Kvaliteten ska de garantera genom en toppmodern kvalitetskontrollanläggning. Datoriserad, förstås. Skönt. Och tallbarrsdoften kan vi köpa på flaska och roddmaskinen står uppställd i gymmet.

Det är 2006 och vi snackar om livskvalitet.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM