ÅSIKT

Repliker på "Mer pengar till ensamma mammor"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Tack snälla för att det är någon som för ut vår talan. Är själv en ensamstående mamma som just blivit av med ett relativt lågavlönat arbete i en av norrlandskommunerna (pga arbetsbrist). Har väldigt svårt att hålla tårarna borta när jag tänker över hur det kommer att bli för mig och mina två barn 10,15 år gamla. Pappan har personliga problem och säger sig inte ha möjlighet att ställa upp vare sig personligt eller ekonomiskt.

Det är värdefullt att man lyfter fram att det finns människor i vår situation, för vi är många. Vi vill inget hellre än att arbeta och kunna klara oss själva, men hur ska det gå till? Tack än en gång för ett bra inlägg i debatten.

MvH

Förtvivlad mamma

”Jag vet ensamma mammor som bara hade råd med shampo till sin dotter i födelsedagspresent”

Äntligen någon som tar upp ensamma mammors fattigdom! För de är så trötta och slitna och duktiga ändå, så de orkar inte själva!

Jag har själv fostrat två barn som nu är 21 och 18 år. Vill säga att det är för jävligt hur dåligt vi har haft det ibland. Tänk när tänderna rasade, då fick man gå till nån förening och tigga.

Ingen semester, inget extra om sängen var helt utsliten, då var det inte tal om ny. När barnen ska ha pengar i skolan till allt möjligt då blir man knäckt. Ändå hade jag en pappa som gav barnen en del, var arbetslös till och från då den statliga myndighet jag jobbade på lades ner. Då ville ingen ha nån över 25 på jobben.

I dag är det lite annorlunda, men utslitna axlar av allt släpande och bärande, och alltid ta allt själv mentalt och kroppsligt. Ibland rasade man ihop men var tvungen att resa sig, har sett många kvinnor som börjar dricka och annat. Har själv alltid sett framåt och älskat mina barn, det har räckt långt för mig. Men det blir tärande att ha det fattigt och ensamt i långa perioder.

3OO kronor, vad är det?, en droppe i havet, alltid nåt, men det hjälper inte... Det måste gå att köpa en dagstidning, kläder och lite annat till barnen när allt är utslitet. Jag tycker man ska se till att ensamma mammor/pappor får en riktig semester med sina barn varje år. Det kan hjälpa ett helt år att få komma ut och bort. De flesta går år ut och år in utan att ens åka till Åland.

Jag vet ensamma mammor som bara hade råd med shampo till sin dotter i födelsedagspresent. Har sett en hel del, och blivit så förbannad på orättvisorna när en del har det så bra, och när dessa kvinnor kämpar så hårt. Det ska ju vara ett så bra land? Kan lugnt säga, att vi har sämre en pensionärerna, då många unga kvinnor har dåliga inkomster.

Man har inte råd att ha sina barn på idrott, då man naturligtsvis inte har egen bil. Kan man inte skjutsa, och inte heller har råd med avgiften, då kan ni tänka er hur det känns när alla andra gör sånt hela tiden.

Mer stöd till ensamma mammor, då kanske de orkar hela vägen upp. Det tjänar samhället på i längden. Slipper ta hand om deras söner som hamnar utanför ibland. Man kan vara jätteduktig och stark, men år ut och år in så slits man till slut. Men de flesta barn till ensamma mammor går det bra för, särskilt om det inte kommer in en ny karl.

Själv har jag det bättre nu sedan jag kunde köpa min lägenhet, men det blev för oroligt och dyrt om nåt skulle gå sönder, så jag sålde och har nu lite sparade pengar istället. Dumt kanske, men vi ensamma mammor får ju inte ha bostadsrätt då vi inte får bostadsbidrag som täcker upp. Jag blev tvungen att flytta med min hemmavarande son till en hyreslägenhet.

Hälsningar

Birgitta