ÅSIKT

Hur kompentent är Lars Danielsson?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Han ser ganska obetydlig ut , han har just ingen utstrålning, tvärtom ger han närmast ett osäkert intryck. Men han har någonting, Lars Danielsson, som trollbinder Göran Persson. Det kan vara makt, han är ändå Sveriges högsta politiska tjänsteman med många år bakom sig i regeringskansliet. Det kan vara kunskap, att han är så ovärderlig att det är tillåtet för honom att klanta sig ibland. – Han är en mycket kompetent ämbetsman som jag har förtroende för, sa Göran Persson i partiledarutfrågningen i Godmorgon Sverige.

Att Göran Persson har förtroende för honom ifrågasätter jag inte. Men det med kompetens är jag lite osäker på. Han kommer inte ihåg vad han har gjort de tre dagarna som skakade Sverige. Han satte både sin chef i en besvärlig situation och sin kollega kabinettssekretare Hans Dahlgren. Hade Lars Danielsson varit lite mer alert kanske regeringens insikter om katastrofens omfattning kommit lite snabbare. Danielsson var en viktig länk som brast.

Men ingen massmedial kritik i världen kan rubba honom. Det gäller bara att Lars Danielsson kommer ihåg att gå till jobbet.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM