ÅSIKT

Var finns framtidens universitet?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jag såg att Sveriges universitet och högskoleförbund i ett manifest föreslår att utbildningsanstalterna själva ska få bättre möjlighet att utveckla sin forskning och utbildning.

Det låter jättebra, men när jag tittar närmare på förslagen finns det anledning att bli mörkrädd. Måste synen på utbildningspolitik vara så enormt konservativ?

Universiteten själva vill bara koncentrera forskningen och när statsmakten bestämmer är det bara satsningar på teknik och naturvetenskapliga ämnen som gäller.

Vi kan gödsla med tekniska universitet, trots att studenterna inte lockas av att läsa teknik. I brist på studenter får de hitta på alla möjliga tokiga utbildningar i hopp om att kunna locka några. Detta koncentrationstänkande gör mig galen. Det är bara ett utslag av makt och att gamla universitet och högskolor ska kunna behålla sina uppvunna positioner. Vilket liv det var från de gamla lärosätena när statsmakten satsade på universitet i Umeå. Nu är de på universitetet i Umeå upprörda över att forskningspengar ges till små och nya högskolor. Det gäller att vara sig själv närmast.

Var finns framtidens universitet? Frågan är berättigad. Det behövs ett universitet inriktat på det som ungdomar verkligen vill läsa och som utgår ifrån det tjänstesamhälle vi lever och verkar i.

Mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning