ÅSIKT

Kristersson slår mot pensionärerna – igen

Magdalena Andersson: Moderaternas skattesänkningar är orättvisa och oansvariga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Moderaternas skattesänkningar leder till en orättvis fördelning och riskerar att välfärden inte kommer räcka till för alla i framtiden

DEBATT. Med Ulf Kristersson som partiledare har Moderaterna gjort en skarp högersväng i politiken. Det märks inte minst på skatteområdet där tyngdpunkten alltmer läggs på att sänka skatten för höginkomsttagare.

Det är inte bara en orättvis politik utan också oansvarigt när Sverige behöver göra stora investeringar i sjukvård, skola och omsorg.

Den enskilt största satsningen som Moderaterna har presenterat under sin tid i opposition är ett sjätte jobbskatteavdrag för nästan 22 miljarder kronor. Enligt den fördelning som Moderaterna presenterar i sitt eget budgetförslag ska den som tjänar 40 000 kronor i månaden få en nästan dubbelt så stor skattesänkning (484 kr) jämfört med den som bara tjänar 15 000 kronor i månaden (266 kr).

Precis som med borgarnas tidigare jobbskatteavdrag leder även detta till att pensionärerna lämnas på efterkälken. Med en ytterligare skattesänkning riskerar Sveriges pensionärer att som mest betala nästan 6 000 kronor mer i skatt om året jämfört med löntagare.

För oss socialdemokrater är det en oanständig ordning att straffbeskatta den som har jobbat och slitit ett helt yrkesliv. Det arbete våra pensionärer har gjort för att bygga upp det Sverige vi är så stolta över, är värt lika mycket som arbetet som görs i dag. Det borde vara självklart för alla.
Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har vi tagit bort den högre skatten för den som är över 65 år på alla inkomster upp till 17 000 kronor i månaden och sänkt skatten för 1,5 miljoner pensionärer.

Det tog tyvärr längre tid än vi hade önskat eftersom Moderaterna med stöd av bland annat Sverigedemokraterna stoppade regeringens första sänkning.

Fram till 2020 kommer vi socialdemokrater, om vi får väljarnas förtroende, ta bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer helt och hållet. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön. Blir det i stället Moderaterna som bestämmer kommer klyftan mellan pensionärer och löntagare återigen att öka.

Men Moderaternas nya jobbskatteavdrag bleknar i jämförelse med det skattesänkningspaket för höginkomsttagare som Ulf Kristersson lanserade i näringslivstidningen Dagens Industri den 6 mars. ”Färdriktningen kommer att vara entydig” sa Kristersson – med hans förslag ska den som har en månadsinkomst på 120 000 kronor få 9 000 kronor i sänkt skatt, varje månad.

En sjuksköterska som tjänar 30 000 kronor i månaden skulle med samma förslag inte få en krona till på kontot.

Moderaternas skattesänkningar leder till en orättvis fördelning och riskerar att välfärden inte kommer räcka till för alla i framtiden. Behoven märks redan i dag.

I skolan hinner lärare inte ge alla barn jämlika förutsättningar. I sjukvården måste personalen springa allt fortare men känner ändå att de inte räcker till. Inte en enda undersköterska eller lärare anställs genom sänkt skatt för de som tjänar mest.

Nu går Sverige dessutom på allvar in i det så kallade demografiska skiftet. Vi föder fler barn och lever samtidigt längre. Det är en positiv utveckling för Sverige men ställer också nya krav på välfärden när 300 000 fler barn och 300 000 fler äldre behöver skola, sjukvård och äldreomsorg.

För oss socialdemokrater är färdriktningen entydig. Den svenska modellen ska utvecklas och vi lanserar det största trygghetsprogrammet i modern tid. Nästa mandatperiod vill vi investera minst 20 miljarder kronor mer jämfört med i dag.

Sverige behöver bygga hundratals nya förskolor, skolor, äldreboenden. Vi behöver utbilda och anställa undersköterskor, sjuksköterskor, lärare och alla andra som arbetar för att vårt land ska vara tryggt.

Det vill vi socialdemokrater göra och vi kan göra det eftersom vi väljer bort Ulf Kristerssons skattesänkningar.


Magdalena Andersson, finansminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM