ÅSIKT

V har valt fel vapen mot kvinnoförtrycket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Det är ynkligt att kvinnorna som protesterat i förorten inte får mer stöd

REPLIK. Om V vill bedriva kamp mot ojämlikhet bör man använda jämlikhetsvapnet mot mig eller någon annan moderat representant. Det har varit historiskt framgångsrikt. Men Jämlikhetsvapnet är helt verkningslöst i ett politiskt krig mot hederskultur, fundamentalism och radikalisering. Det är ingen klassisk strid enligt vänster-högerskala. Med jämlikhet som vapen missar man konfrontationen med homofober, kvinnoförtryckare och IS-terrorister. Tvärtom kan de alla ansluta sig till denna jämlikhetslinje helt ohotade i sin övertygelse. Vänsterpartiet har valt fel vapen.

Det finns två vägar att välja. En nationalistisk konservativ linje som politiskt exploaterar hederskultur, fundamentalism och radikalisering för att uppnå målet stängda gränser. Den andra vägen är en mer ekumenisk, tvärpolitisk linje, i fas med svensk politisk tradition: jämställdhetsvapnet, en feministisk linje.

Det som går som en röd tråd genom hederskultur och fundamentalism är en skev kvinnosyn, orsakad av en blandning av kultur och religion. En feministisk linje skär därför djupt in och skapar en helt nödvändig konfrontation.

Ju färre som ansluter sig till jämställdhetslinjen, desto fler kommer ansluta sig till en nationalistisk linje. V har valt jämlikhetslinjen och kommer inte ens ut på banan för att ta den politiska striden. Den måste någon annan ta.

Just nu förs kampen av ett fåtal kvinnor från förorten som modigt ställt sig upp och protesterat.  Det är faktiskt ganska ynkligt att de inte får mer stöd. Har feghet blivit svensk norm?

Tapani Juntunen, Moderaterna Skärholmen

ARTIKELN HANDLAR OM