Debatt

Rätt tid att slopa räntevadraget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

S- och C-studenter: Vi vill se en blocköverskridande överenskommelse

DEBATT. Nyligen rapporterades det om att Sverige har världens näst högsta privatbelåning i ekonomin. Enligt Konjunkturinstitutets prognos kommer kostnaderna för ränteavdragen att stiga från dagens nivå på cirka 20 miljarder kronor till det dubbla om fyra år. I takt med att räntorna höjs kommer avdragen att äta upp en ökande andel av statsbudgeten. Detta ställer sig Socialdemokratiska studentförbundet och Centerstudenter kritiska till.

Vi är eniga om vissa grundläggande principer som vi anser bör styra politiken, och vi vill inte se en politik som subventionerar belåning för förhållandevis rika människor.

Pengarna som ränteavdragen kostar skulle kunna användas på betydligt bättre sätt. Hur pengarna borde användas i stället är vi oeniga om, men vi är eniga om att skattemedel inte bör subventionera ägande av bostadsrätter och villor.

I dag har många privatpersoner byggt upp sin ekonomi kring lånade pengar. Sverige hamnar på sjätte plats på listan över världens mest skuldsatta hushåll enligt OECD och skuldsättningen ökar snabbt. Det säger sig självt att det inte är hållbart. Detta är inte bara ett hot mot privatpersoners ekonomi, utan också mot hela samhällsekonomin.

Bedömare såsom Konjunkturinstitutet, Riksbanken, Finansinspektionen, OECD och EU-kommissionen är eniga om att ränteavdragen är djupt problematiska och måste avskaffas. Regeringen måste ta sitt ansvar för att stoppa den växande privata skuldsättningen, men också ta ansvar för att pengarna i statsbudgeten används på ett effektivt sätt.

Med hänsyn till låntagares privatekonomi anser vi att förändringar av ränteavdraget bör genomföras successivt för att på sikt kunna avskaffas helt. Det är ett fördelaktigt tillfälle just nu att göra förändringar av ränteavdraget när räntorna är rekordlåga. Detta för att undvika att förändringarna blir alltför märkbara i människors vardag.  Ett avskaffande av ränteavdraget skulle på ett effektivt sätt minska hushållens skuldsättningsgrad och förhoppningsvis leda till en mer välfungerande bostadsmarknad.

Allt fler ansluter sig till kritiken mot ränteavdragen, såväl politiker som ekonomer. S-studenter och Centerstudenters förhoppning är att vi kan se en blocköverskridande överenskommelse om detta. Vi har ett gemensamt ansvar att hindra ökad skattesubventionerad skuldsättning och förhoppningsvis få en sundare användning av skattepengar.

Elin Ylvasdotter

Förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Alfred Askeljung

Förbundsordförande Centerstudenter

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Centerstudenter

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerstudenter

Centerpartiet

Socialdemokraterna

Bolån