Debatt

Människovärdet vann till sist!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från Malin Björk (V) om EU och konfliktmineraler

Malin Björk.
Malin Björk.

Människovärdet vann i EU-parlamentet! Vi röstade för en obligatorisk certifiering av konfliktmineraler i alla led; men inte tack vare svenska liberaler och konservativa.

Wikström, Federley och Paulsen menar i sitt svar till mig att medan jag, de gröna och Socialdemokraterna bara snackar har de gjort verklig skillnad. Problemet är att den minimala skillnad de försökte få in i lagstiftningen kritiserats som totalt undermålig av alla som engagerat sig för fred och mänskliga rättigheter i frågan, och är sämre än den lagstiftning som finns i USA. Men tillslut var det just vårt hårda arbete som gav frukt. 

Till och med den liberala belgiske tidigare utrikesministern, vice premiärministern och EU-kommissionären Louis Michel skämdes för liberalernas ställningstagande och lade ändringsförslag för att skärpa lagstiftningen. Det var hans förslag som gick igenom och det kräver obligatorisk certifiering. Igår lovade Federley mig att han skulle rösta emot det.

Det är uppenbart att C, FP, KD och M, de partier vilka, som av en händelse, dessutom är de starkaste försvararna av det handelsavtal som förhandlas mellan EU och USA (TTIP) inte backar när det gäller att sätta handel framför mänskliga rättigheter. Denna gång försökte man svika människor i krig och kvinnor. Vem sviks nästa gång?

Dagens beslut är inte perfekt och risken finns att man försöker urvattna det i förhandlingarna med Rådet, men jag lovar att göra mitt för att skydda mänskliga rättigheter även när det är obekvämt för "handeln". 

Malin Björk

Europaparlamentariker (V)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-parlamentet

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-parlamentet

Malin Björk

Debatt