Debatt

Vita mäns porrförsvar – hot om dödsvåldtäkt

Debattören: Hatarna skriver att jag är hjärndöd, ska avlivas och flytta utomlands

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mäns sexuella våld mot kvinnor och tjejer förekommer i alla samhällen runt om i världen, oavsett bakgrund och etnicitet, skriver debattören.
Mäns sexuella våld mot kvinnor och tjejer förekommer i alla samhällen runt om i världen, oavsett bakgrund och etnicitet, skriver debattören.

DEBATT

DEBATT. ”Dig borde man ju våldta till döds, du är så jävla hjärndöd och inavlad att det vore bäst om du avlivades. Lämna Sverige och Europa din värdelösa parasit och blattehora.”

En man vid namn John skickade detta meddelande till mig efter min debattartikel förra veckan. Och han är inte ensam, Erik, Martin, Anders och många andra män med vanliga svenska namn har bombarderat Roks med hot och hat den senaste veckan.

Förra måndagen gick Roks ut med en debattartikel om de sexuella övergreppen på festivaler. Vi skrev att män och pojkar begår sexuella övergrepp på festivaler därför att de är uppvuxna i en patriarkal våldtäktskultur, en kultur som finns här i Sverige och som bland annat kommer från porren.

Den analysen har tydligen gjort väldigt många svenska män upprörda, för det som hänt sedan dess är att vi fått en flodvåg av hot och hat. För att försvara porren tar dessa män till sexuella trakasserier, hot om våldtäkt och rasism.

”Bra att du skyddar en stinkande kultur och riktar blicken bort från problemet. Kan inte du dra tillbaka till ditt stinkande land och kultur”.

”Att dessa så kallade skäggbarn kommer från kulturer där tjejer/kvinnor har noll i värde är ju den största orsaken till att det tafsas våldtas gruppvåldtas osv utav dessa jävla as”.

Argumentet från de här arga männen lyder: ”Inte alla män! Bara en viss grupp män begår de här övergreppen: Muslimer, araber, ensamkommande afghanska flyktingbarn!” Men vi vågar säga att det här är ett svenskt samhällsproblem.

När vi pratar om våldtäktskultur så gör vi det utifrån våra kvinno- och tjejjourers erfarenheter. Och är det något vi sett genom åren så är det att mäns sexuella våld är oberoende av bakgrund och etnicitet.

Vad är våldtäktskultur? Att kvinnor och tjejer tvingas leva med rädslan att bli våldtagen men samtidigt anses bära ansvaret för att skydda sig.

Våldtäktskultur handlar också om ett ifrågasättande av kvinnor och tjejer som berättar om övergrepp. Kvinnor påstås ljuga eller ”få skylla sig själv”. I kulturen ingår också att övergreppen förminskas, trivialiseras och att samhället tycker synd om männen.

I debatten om sexuella trakasserier på festivaler har de ensamkommande flyktingbarnen målats upp som orsaken till den våldtäktskultur vi har i Sverige. Men att vi har ett patriarkalt samhälle, skapat av män för män, är inget nytt som tagits in utifrån till Sverige. Det är inte ett nytt samhällsproblem, utan har funnits här sedan urminnes tider.

Att skylla på en annan grupp av män handlar i grunden bara om att försöka rentvå sig själv och vägra ta ansvar. Det paradoxala är naturligtvis att de män som hotar med våldtäkt just motbevisat sig själva. De är arga för att vi pekar ut män och pojkar – men gör direkt sig själva skyldiga till just den form av sexuella trakasserier som de hävdar att de aldrig begår.

Bara det faktum att dessa män använder våldtäkt som hot är ett bevis på att vi lever i en våldtäktskultur – och tydliga exempel på det vi pratar om. Män som provocerar kan få dödshot, men kvinnor som provocerar ska inte bara dödas, vi ”ska våldtas till döds”.

De sexuella hot- och hatmeddelanden som Roks fått kommer inte från män och pojkar som heter Ahmed, Mohammed eller Ali. Det är vita, svenska män som sitter bakom sina skärmar och hotar med att våldta och mörda oss.

Det bekräftar bara det vi i Roks sagt sedan vi grundades för 33 år sedan, nämligen att mäns sexuella våld mot kvinnor och tjejer förekommer i alla samhällen runt om i världen, oavsett bakgrund och etnicitet.

Visst tycker Roks att det är positivt att det pratas om det sexuella våldet mot kvinnor och tjejer. Men vi behöver uppmärksamma det året runt, och inte enbart när det är festivaltider. Problemet med sexuella övergrepp finns överallt i vårt samhälle, speciellt i våra hem mellan fyra väggar.

Vi säger inte att porren är den enda orsaken till mäns och pojkar sexuella våld och objektifiering av kvinnors samt tjejers kroppar. Men vi vet utifrån våra kvinnojourers och tjejjourers erfarenheter med att möta kvinnor och tjejer som är utsatta för mäns våld att porren är en del i grundproblematiken.

Zozan Inci, Roks – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sexualbrott

LÄS VIDARE

DEBATT. Porren är källan till festivalövergreppen

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexualbrott

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer

Zozan Inci

Samhälle

Debatt

Våldtäkt