ÅSIKT

Nej, radikaliseringen är inte alls vårt fel

Replik från Ungsvenskarna om att SD:s retorik göder jihadismen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Felix Byström, Ungsvenskarna svarar debattörerna Simon Andersson och Frans Sporsén: ”Det finns inget stöd av fakta att Sverigedemokraterna skulle vara drivande i den islamistiska extremismens framfart. ”.
DEBATT

REPLIK. Det skulle kunna gå att skriva en replik enbart om de felaktigheter som Simon Andersson och Frans Sporsén lyfter, bland annat när det kommer till hänvisningar till principprogrammet och vad partiledare ska ha hävdat. Men det är bättre att diskutera andemeningen än bristande research.

Det finns inget stöd av fakta att Sverigedemokraterna skulle vara drivande i den islamistiska extremismens framfart.

Om strävan efter en gemensam tillhörighet gynnar jihadism skulle det synas bland Europas länder. Nationalistiska länder skulle med den logiken vara drabbade i större utsträckning än länder som förespråkar mångkulturalism – ett samband som dock förefaller sig vara det motsatta.

Att det förvånar någon, förvånar mig.

Radikalisering sker inte på en dag. Det är inte frågan om att se Jimmie Åkesson på TV, bli arg och sedan åka till Syrien och skära halsen av otrogna.

Det sker under en längre period, och det sker i det dolda. Radikaliseringen frodas i den skuggan som mångkulturalismen kastar, där grupper tillåts - eller till och med uppmanas - att leva efter andra regler och åtnjuta andra rättigheter.

Den uppstår till följd av framväxten av segregerade områden där det saknas förankring till majoritetssamhället och majoritetskulturen. Där hedersvåld accepteras och svenska lagar inte är oöverträffade. Somliga kallar det bristande integration, men i slutändan är det ett resultat av den politik som bedrivs – det är resultatet av mångkulturalism.

Problemet är att mångkulturalismen är blind. Den gör ingen skillnad på bra och dålig kultur, den gör ingen skillnad på bra och dåliga värderingar.

I mångkulturalisternas utopi finns det ett lilla Italien och ett lilla Algeriet i Sverige. Dessvärre kommer det även finnas ett lilla Islamiska Staten.


Felix Byström, vice talesperson, Ungsvenskarna


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM