ÅSIKT

Öka biståndet till kvinnors rättigheter

Replik från Vänsterpartiet om Trumps abortpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Vänsterpartiets Hans Linde svarar Isabella Lövin.
DEBATT

REPLIK. Bland de första beslut Donald Trump tog som president var att dra in allt amerikanskt bistånd till organisationer som försvarar kvinnors rätt till lagliga och säkra aborter. Vi vet alltför väl vad konsekvenserna blir när maktens män försöker bestämma över kvinnors och flickors kroppar.

Vi som står upp för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, måste agera nu. För att försvara kvinnors rätt till sin kropp och för att rädda viktiga insatser. Det är därför välkommet att regeringen bygger allianser, driver SRHR-frågorna inom FN och EU och gör markeringar i sociala medier. Men det kommer också behövas konkreta satsningar.

Bara IPPF, International Planned Parenthood Federation, kommer förlora 880 miljoner kronor i stöd under de kommande åren. Är Sverige då berett att tillsammans med andra agera? När Isabella Lövin skriver om ökat stöd till Globala Fonden och UNFPA så syftar hon på satsningar som presenterades i höstas, före Trump vunnit presidentvalet. Dessutom delvis satsningar som Vänsterpartiet drivit igenom i budgetförhandlingarna.

Vänsterpartiet menar att Sverige på allvar måste visa feministiskt ledarskap och öka biståndet till mödravård, preventivmedel, sexualupplysning, hbtq-personers rättigheter och säkra aborter. Vi har länge krävt att minst 10 procent av biståndet ska gå till SRHR, men nu krävs extra insatser.

Vi vill att budgeten för 2017 justeras så att vi redan i år kan få till stånd tydliga ökningar av biståndet till SRHR och de organisationer som drabbats av Trumps beslut.


Hans Linde, utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.