ÅSIKT

Våga markera mot ryssarna, Wallström

Debattören: Tala klarspråk i mötet med Lavrov

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT/Henrik Montgomery,TT/Lotte Fernvall
Kerstin Lundgren (C) uppmanar Margot Wallström att markera mot Rysslands aggressiva grannpolitik när hon träffar Putins utrikesminister Sergej Lavrov i morgon.

DEBATT. I morgon träffar utrikesminister Margot Wallström sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov i Moskva. Vi hoppas att minister Wallström tar tillfället i akt och tydliggör Sveriges ställningstagande och inte räds att säga vad man tycker om rysk aggression.

Den fria världen krymper inför våra ögon och det är viktigt att utrikesministern tydligt står upp för de liberala värden som format den europeiska säkerhetsordningen allt sedan slutet av andra världskriget.

Besöket får inte uppfattas som att det legitimerar Rysslands aggressiva grannpolitik.

Putin har med propaganda, korruption och hybridkrigföring sökt destabilisera och stoppa länder som själva valt att närma sig EU. När det inte lyckats har rysk militär satts in. Vi har sett och ser det i Georgien och i Ukraina.

Sanktionspolitiken mot Ryssland måste fortsätta så länge Ukraina inte återfår full kontroll över sitt territorium, sina erkända gränser. Här måste utrikesministern vara tydlig i samtalen med Lavrov.

Sverige accepterar inte en ny världsordning byggd på aggressioner. Varken i vårt östra grannskap, eller i vårt södra grannskap. Inte heller i Europa och inte kring Östersjön.

Rätten att välja utan att hotas från andra länder, gäller naturligtvis också Sverige. Genom ökad nordisk-baltisk samverkan, stärkt EU-förmåga att agera som komplement till Nato och ytterst genom svenskt medlemskap i Nato, vill Centerpartiet att Sverige genom handling och inte bara ord gör solidaritetsförklaringen tydlig och trovärdig.

När Margot Wallström tar USA:s President Donald Trump till orsak för att Sverige ska stå utanför Nato borde hon istället fråga sig hur Sverige bidrar till att stärka den transatlantiska länken. Wallström har inget problem med bilateralt försvarssamarbete med USA. Det är när det blir multilateralt med exempelvis Norge, Danmark och våra baltiska grannar i Nato som det blir ett problem. Det glädjer säkert Lavrov men säkrar inte Sverige.

De som från olika utgångspunkter söker försvaga Nato, går President Putins ärenden och hotar inte bara allvarligt Sveriges säkerhet utan även våra grannars. Vi behöver inte mer vakuum i vår närmiljö om vi vill hävda fred och våra liberala värden.

President Putin tycks också vilja klassa nära nog all opposition som terrorister. Auktoritära ledare bygger sin makt genom att trampa ned människors fri- och rättigheter och undanröja de krafter som utmanar. När utrikesministern besöker Moskva krävs klarspråk om de övergrepp som görs mot civilsamhället, politisk opposition, rättsväsendet och journalister.

I den utrikespolitiska debatten i Riksdagen ifrågasatte utrikesministern Centerpartiets engagemang för att reducera kärnvapenhotet. Om Centerpartiets hållning råder inga tvivel. Vi vill se en kärnvapenfri värld och medverka till en balanserad nedrustning. Sverige ska vara pådrivande för att reducera kärnvapenhotet från Ryssland. Det är tyvärr, än mer påtagligt i östersjöregionen på grund av rysk kärnvapenupprustning. Ett hot som utrikesministern talar tyst om.

Dialog med Lavrov ska inte ske på ryska villkor. Rysk utgångspunkt är alltid att föra dialog utifrån sina geopolitiska intressen.

Vår uppmaning till utrikesministern är att inte vara naiv vid träff med Lavrov. Var tydlig, det är handling och inte ord som räknas. Var tydlig, det är handlingar som gör att Ryssland är hotet mot vår och Europas säkerhet.

Ingen tvetydighet om detta får skapas, utifrån regeringens önskade roll som stämningshöjare i FN:s säkerhetsråd.


Kerstin Lundgren (C), utrikespolitisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.