Klimatnationalism är helt fel väg, Lövin

Replik från Ellen Gustafsson, Timbro, om miljöpolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lövin borde sträva efter en politik som ger valuta för pengarna och levererar utsläppsminskningar, oavsett var i världen de sker, skriver Ellen Gustafsson.
Foto: GETTY
Lövin borde sträva efter en politik som ger valuta för pengarna och levererar utsläppsminskningar, oavsett var i världen de sker, skriver Ellen Gustafsson.

REPLIK. Om det är något vi kan lära från IPCC:s senaste klimatrapport är det att vi drastiskt måste minska de globala utsläppen.

Tråkigt nog driver svenska partier sällan en effektiv klimatpolitik – vilket jag konstaterar i min rapport ”Effektiv klimatpolitik?” (Timbro).

Miljöpartiet är bland de sämsta i klassen när det gäller valuta för pengarna. Det märks även nu när Isabella Lövin använder IPCC för att fortsätta driva symbolisk klimatpolitik.

Miljöpartiet säger att de efterlyser politiker som tar ansvar, men vill själva undvika åtgärderna som faktiskt gör skillnad. De subventionerar elcyklar av omsorg för folkhälsan och klimatångestterapi för medelklassen.

Lövin borde sträva efter en politik som ger valuta för pengarna och levererar utsläppsminskningar, oavsett var i världen de sker. Vi behöver en internationell ansats i klimatpolitiken där Sverige tar ansvar genom att se till att resurser satsas effektivt.

Vi agerar inte föregångsland genom att slänga pengar i sjön, och det är långt ifrån önskvärt att andra länder tar efter Sveriges ineffektiva klimatpolitik.

Trots att den fria marknaden får sig en törn av Lövin är den bättre än miljöpartister på att hitta effektiva lösningar. Om man tar IPCC:s rapport på allvar borde man lägga klimatnationalismen på hyllan och i stället prioritera åtgärder som ger riktig klimatnytta.


Ellen Gustafsson, rapportförfattare för Timbro och nationalekonomistudent vid Köpenhamns universitet

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE