Debatt

Hörru Anders!

Många chocker på Aftonbladet

  • Zendry Svärdkrona

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Bäste redaktör.

Jag har noterat att dina underställda systematisk missbrukar ordet chock i olika sammanhang. Till exempel den dag detta skrivs, så läser vi ”Villaskatten chockhöjs från årsskiftet”.

En bättre och mer seriös skrivning skulle vara: ”Villaskatten höjs mycket kraftigt från årsskiftet”. Chock är ju trots allt ett medicinskt uttryck och har inget med villaskatt att göra. Jag anser att detta missbruk av ordet chock gör att Aftonbladet tappar trovärdighet och sänker reportagen till skvaller på tidningen Se&Hörs nivå.

Sven Elbing

Varför har journalisterna på kvällstidningarna så lätt för att bli chockade? Det är i vart och vartannat löp något om chock.

Kan inte dessa skvallerskribenter skickas till en psykolog för hjälp?

Fd skvallerpressköpare

Svar: Jag håller med om att ordet chock används väldigt ofta på Aftonbladets och andra tidningars löpsedlar. Det är ett ord som är kort, dramatiskt och signalerar något dramatiskt. Men används det för ofta och vid fel tillfällen tappar man naturligtvis den effekt man vill uppnå.

Jag lovar att vi ska försöka chocksänka bruket av detta ord.

Fel skriva att Alcazar ska splittras

Den 7 mars stod det på Aftonbladets framsida: ALCAZAR SPLITTRAS och inne i tidningen så fanns rubriken ”Nu splittras Alcazar”. När man väl har läst artikeln så förstår man att Alcazar har starkt förnekat att så är fallet. Får journalistik gå till så här?

Nina

Svar: Hej Nina,

Enligt Aftonbladets välplacerade källor är det som vi skriver. Sen är det väl ganska naturligt att medlemmarna i gruppen inte vill offentliggöra detta förrän det är dags att gå skilda vägar.

Så är det ibland. Göran Persson förnekade till exempel länge att han skulle bli statsminister och nu har han suttit i nio år.

”Dold sjukdom” gör fler sjuka

Jag undrar varför ni skrämmer upp människor med löpsedlar om ”dolda sjukdomar” när ni vet att sjukskrivningarna är alldeles för många och svenskarna aldrig varit mer utbrända? Ju mer man läser om sjukdomar, desto fler sjukdomar har man, det vet alla som tittat i en läkarbok ?

Blivande lärare

Svar: Tanken är naturligtvis inte att skrämma läsarna. Men artiklar om hälsa och sjukdom är mycket uppskattade. I synnerhet om de innehåller råd om hur man botas eller undviker att bli sjuk.

En miljon läser Sport-Bladet

Har ni någon koll på hur många som köper Aftonbladet bara för att komma åt sportbilagan?

Marcus K

Svar: Ungefär en miljon svenskar läser Sport-Bladet varje dag enligt oberoende mätningar. Därmed är den rosa sporttidningen störst i Sverige. Men de flesta som läser Sport-Bladet läser också Aftonbladet i övrigt.

Ni glömmer bort de hemlösa

Varför skriver Aftonbladet så lite om uteliggarnas problem? Är det inte lite väl cyniskt att ni skiter i frågan? DE är väl värda all uppmärksamhet? Varför inte ställa makthavarna till svars? Varför gör de så lite? Skapa opinion för uteliggarna!

Birger Perekije Nilivuoma

Svar: Nog skriver vi om uteliggare då och då. I synnerhet i vår Stockholmsupplaga, eftersom det finns flest uteliggare här. Men naturligtvis kan vi bli bättre.

Publisert: