ÅSIKT

Det är en ynnest att få studera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

För sex år sedan träffade jag en gammal präst och vi började diskutera. Vi kom så småningom in på studier eftersom jag då studerade i Uppsala och han hade för många år sedan läst på teologen i Uppsala. Han berättade att de tio åren som han låg vi universitetet var de bästa i hans liv. I alla fall dem roligaste. Jag höll med honom och hade vid den tiden studerat i fyra år.

Livet som student var oerhört stimulerande, man träffade mycket människor, lärde sig nya saker, man hade en stor frihet och kunde ta en sovmorgon om man ville, man utvecklades som människa, man lärde sig att söka och ta till sig information, etc.

Nu jobbar jag sen ett år tillbaka och kan ofta nostalgiskt tänka tillbaka på studentiden i Uppsala. Oavsett om jag fått jobb eller inte hade min tid i Uppsala varit värd allting och därför förstår jag inte människor som klagar på att deras utbildning inte gav något jobb. Det har aldrig varit det primära syftet med mina studier. Njut istället av livet som student och tänk inte på framtiden. Om man bara pluggar för att få ett jobb kanske studier inte är den rätta vägen. Att vara en arbetslös akademiker är dock mycket bättre än att vara en arbetslös icke-akademiker. Nu kanske några tänker - men studieskulden då. Den kan man få nedsatt så länge man har låg inkomst!

Det jag tycker är mest konstigt med många akademiker är att de klagar på att det inte lönar att utbilda sig. Jag skulle vilja hävda att i de allra flesta fall så får akademiker trivsamma och intressanta med relativt bra betalt, till skillnad från lågutbildade som utför mer fysiskt kroppsarbete. Hur kan det vara rättvist. Det blir belöning på belöning. Först en intressant studietid, sedan ett intressant jobb och sist men inte minst en rimlig pension. Så studenter sluta klaga - det är en ynnest att få studera!

Alla inlägg i debatten:

Peter Berglund