ÅSIKT

Åk inte till Turkiet, kungen

DEBATT

Kurdo Baksi: Oacceptabelt så länge kurderna förföljs och mördas

1 av 2 | Foto: Kung Carl Gustaf besöker Turkiet 29 maj.

Förra året besökte 406 000 svenskar Turkiet eftersom landet är relativt billigt, vackert och exotiskt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den turkiska badorten Antalya, som petat Las Palmas på Kanarieöarna från chartertoppen, blev till och med svenskarnas charterresmål nummer ett ifjol med 199 000 svenska turister som gäster.

Och den 29 maj besöker för första gången i historien eller rättare sagt efter Karl XII:s äventyr, en svensk kung Turkiet. De diplomatiska och ekonomiska relationerna mellan Turkiet och Sverige är bättre än någonsin, inte minst sedan EU beviljat Turkiet medlemskapförhandlingar den 2 oktober.

Men det finns en annan bild av Turkiet som har svårt att ta sig igenom mediebruset. Till exempel: den 2 maj greps två svenska medborgare med kurdisk härstamning i Diyarbekir för att de planerade en fredlig demonstration mot den irakiska-turkiska gränsen eftersom Turkiet har 260 000 soldater längs denna gräns. Båda är kända PKK-kritiker men är häktade för PKK-propaganda och riskerar tre års fängelse för att de fredligt vill att kurderna i Turkiet skall erhålla sina rättigheter.

Sedan den 26 mars är min 7 500 år gamla barndomsstad Diyarbekir ockuperad av turkiska soldater. Dagligen rapporteras om mördade civila kurder eller kurdiska gerillasoldater.

Oroligheterna började efter att den turkiska armén mördat 14 kurdiska gerillamän som tillhör PKK. Vid begravningen attackerade den turkiska militären sörjande och demonstrerande kurder. Sedan dess har minst 50 civila kurder mördats, däribland en treåring, en sexåring, och en nioåring.

Åttio ungdomar mellan 12 och 17 år som sägs ha deltagit i upploppen i det kurdiskt dominerade Turkiet ställdes häromdagen inför rätta och riskerar upp till 25 års fängelse. Åklagare i domstolen för barn påstår att dessa barn tillhör en förbjuden organisation, att de vandaliserat statliga byggnader och att de angripit militära fordon med bensinbomber.

Den turkiska militären har fått tuffa order från sina generaler: ”Stoppa flaskor i arslet på kurderna!”, skrek nyligen en av generalerna. Turkiets premiärminstern Recep Tayyib Erdogan talar i Bryssel om mänskliga rättigheter men stödjer fullhjärtat militärens hårda linje på hemma­plan.

Turkiets ledare påstår att de krigar mot terrorister, i själva verket behandlas alla kurder som kämpar för sin identitet som terrorister. Kan någon förklara för mig hur en treåring kan betrakas som terrorist?

Ja, Turkiet har återigen valt våldets linje mitt under EU-förhandlingarna och landet har svårt att försonas med sin historia, be om ursäkt för massmordet på 1,3 miljoner armenier och vägrar erkänna 20 miljoner kurders existens.

De som dödas i terrorismens namn är bara civila kurder som vill ha respekt för sin identitet, sitt språk, sin historia och ekonomisk välfärd, lik de välbeställda turkarna i Alanya, Antalya och Istanbul.

Under Turkiets förhandlingar med EU lovade Turkiet den 3 oktober att landet skulle erkänna den kurdiska identiteten och det kurdiska språket.

Tyvärr har ännu inget av löftena infriats. Kurdiskan är stämplad som en dialekt av det turkiska språket och en statlig tv-kanal sänder femton minuter per vecka.

Sedan 1984 har 4 miljoner kurder tvingats lämna sina hem, fler än 30 000 kurder har mist sina liv. 20 miljoner kurders önskan att sluta behandlas som andra klassens medborgare har inte hörsammats. EU har inte utövat tillräckliga påtryckningar på Turkiet. Miltären håller på att stärkas i förhållande till det civila samhället.

För att visa solidaritet och medkänsla med de invånare som behandlas dåligt i Turkiet tycker jag inte att den svenska kungen skall besöka Turkiet den 29 maj. Det är oacceptabelt om den svenske kungen besöker Turkiet medan två oskyldiga svenska medborgare sitter bakom galler och dagligen utsätts för psykisk misshandel.

Snälla kungen, åk inte till Turkiet just nu. Besök Turkiet först när landet har förbättrat sig ifråga om mänskliga rättigheter.

Kurdo Baksi (Författare och journalist)