ÅSIKT

I kväll ska vi AIK:are få Putin att skämmas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Vi ska slå CSKA Moskva - och visa vårt stöd för Pussy Riot

Hör idrott och politik ihop? Ja, ibland. Särskilt om det kan göra skillnad vad det gäller mänskliga rättigheter. Undfallenhet mot diktaturer i den svenska idrottsrörelsens historia har emellertid varit legio. Vi kan påminna om sommarolympiaden 1936 som blev en antijudisk manifestation och ett startskott för Hitlers terrorvälde.Trots krav på motaktioner spelade den svenska idrottsrörelsen med i Hitlers propagandajippo. När länder styrda av apartheidregimer har velat legitimera sin rasism genom att sända enbart vita tennisspelare till Davis Cupmatcher har idrottsrörelsen bugande välkomnat dem. Hur det kunde gå till finns skildrat i en dokumentär, “Den vita sporten”, av bland andra filmregissören Bo Widerberg.

Från en fantastisk omvandling i Ryssland mot demokrati och ett fungerande näringsliv har den ryska regimen utvecklats i en skrämmande auktoritär riktning; riggade val, förbud mot regimkritik, mord och fängslande av oppositionella.  Snart är det bara symbolerna, om ens det, som skiljer Stalintidens regeringar och dagens ryska regering.(Den som vill ha mer information kan gå till Masha Gessers bok “Mannen utan ansikte”.)

Den ryska maffiaregimen är på grund av sitt allt bräckligare stöd i och utom landet beroende av all erkänsla den kan få utifrån. Dit hör ett vänligt och överseende idrottsutbyte. Det är precis vad vi bör förmena Putin och hans maffiabröder. Ikväll spelar AIK fotboll mot CSKA Moskva i en match i Europe league, sista kvalificeringsomgången före gruppspelet. Pussy Riots  tre medlemmar har nyligen i en farsartad rättegång dömts till två års fängelse för huliganism, dvs regimkritik.

De tre modiga kvinnorna har blivit en symbol för kritiken av maffiaväldet. Utnyttja därför matchen ikväll till att demonstrera ert stöd för demokratin i Ryssland! Sådana demonstrationer kommer att ge eko också i Moskva via TV-bilder och kommer att elektrifiera oppositionen att utnyttja returmatchen den 30/8 för liknande demonstrationer. Ett sällsynt tillfälle eftersom regimkritiska meningsyttringar i skrift eller på gator och torg i praktiken förbjudits av regimen.

Låt maffiabossen Putin skämmas! Fastna inte i samma passivitetsfälla som tidigare generationer utan anslut till kraven på frihet för alla. Minns att ett despotiskt Ryssland alltid, historiskt sett, inneburit begränsade friheter också i Sverige; Rysslands frihet är i högsta grad också vår egen frihet. Skriv era egna paroller och ropa för full hals: Free Pussy Riots. Kanske gör det gudfadern i Kreml sömnlös en natt. Och det är ingenting mot hur oroad han kommer att bli när den ryska oppositionen tar itu med matchen den 30/8.

Lennart Fernström

AIK:are och journalist

Magnus Brohult

AIK:are och tidigare journalist