En egen täppa gör dig inte oberoende

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Elin Unnes: Även vi som odlar egen potatis behöver radikala klimatbeslut

Elin Unnes
Elin Unnes

Jag skriver det här sittande på min 90 kvadratmeter stora odlingslott, akut medveten om vilka stora areal det måste finnas, någonstans i världen, avsatta enbart för att föda mig.

Just den insikten, om dessa arealer och hur enorma de måste vara, är en av de viktigaste som kommer över en när man börjar odla. Det är det man grunnar över när potatisen man satte över halva landet (jag gillar till exempel Rocket för att den är snabb, och Saxon för att den har ett tufft namn) är uppäten redan i oktober. Det man funderar på när man återigen är förpassad till mataffärens gamle trötte King Edward. Men jag tror att det är samma krypande känsla, även bland icke-odlare, som gör att jag just nu kan prata grönsaksodling med nästan alla jag träffar.

Jag gillar inte när folk säger att odling är trendigt. Det är förminskande. Dessutom går trender över. Och jag tror att det vi ser nu är en verklig förändring.

Själv känner jag mig som en del av en nygammal odlingsrörelse där uråldriga, ilskna grönavågare möter orediga nyodlare. Förutom kärleken till grönsakslandet möts vi också i frustrationen över att de politiska beslut som behöver fattas fortfarande ligger där, lika o-fattade som för tio år sen. Abstrakta klimatmål som aldrig blir verklighet och EU-toppmöten som aldrig leder framåt är så extremt långt ifrån tillräckligt.

När jag började odla var det, i alla fall delvis, för att jag ville minska djupet av mina fotavtryck på jordskorpan genom att göra mig och min man självförsörjande på grönsaker. Nu, cirka fem år senare, är vi självförsörjande på tre ynka grejer: jordärtskockor (eftersom vi bara äter dem när de är i säsong), vitlök (eftersom den går att förvara i ett helt vanligt lägenhetskök) och chili (som jag byter till mig från vänner).

Men jag har även insett att vår samtida längtan efter självförsörjning innebär en tankevurpa. Folk drar off-the-grid till stugor i skogen och odlar högeffektivt i pallkragar, eller bygger Earthships, isolerar sig och skapar ett perfekt mikrokosmos. Men det är en illusion: oberoendet existerar inte. Vi är aldrig helt ensamma (yay!), och vi kan inte skapa en perfekt, avskärmad värld. Om du inte tror mig kan du fråga de kaliforniska bönderna som hittade radioaktivt cesium i sina apelsiner efter kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Det vi behöver är inte små öar av perfektion utan just de där stora, övergripande och radikala politiska besluten. Det handlar om allt från reglering av utsläpp och hur vi använder ändliga resurser, till kortare koppel på upphovsrättshungriga fröföretag - allt med hållbar matproduktion, för alla, som slutmål.

De här besluten kan verka komplicerade, men det behöver de inte vara. Elinor Ostrom, den första och enda kvinna som fått Nobelpriset i ekonomi, har till exempel en jättebra plan. Hon älskar spelteori och matjord och har studerat hållbara, framgångsrika jordbruk. Sen formulerade hon några regler som skulle kunna staka ut vägen framåt. Tolkade av en person som ännu till denna dag ej fattar spelteori (jag), går de mycket förenklat ut på att de bästa besluten också ska vara de billigaste, både för konsumenter och för producenter. Uttag ur jorden ska kosta, på samma sätt som det redan i dag kostar att äga en bit jord. Och för den som återinvesterar i sin jord blir det så klart billigare än för den som bara gör uttag på uttag, och på det sättet också tjänar multum.

Vi nygamla odlare är gräsrotsrörelsen. Våra grönsaksland är en privat demonstration, en manifestation av hur mycket som faktiskt kan göras. Vi experimenterar redan med Ostroms teorier. Men det räcker inte med kök fyllda med ljuvlig, lilaskimrande vitlök. Det vi behöver nu är vänner på höga positioner som kan backa upp oss.

Elin Unnes

Publisert: