Debatt

Du ger foliehattarna stöd, Benjamin Dousa

Slutreplik från Grön ungdom om Moderaternas miljöpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det enda Benjamin Dousa verkar ha att säga om klimatfrågan är att jag som person inte är helylle nog, skriver Hanna Lidström.
Det enda Benjamin Dousa verkar ha att säga om klimatfrågan är att jag som person inte är helylle nog, skriver Hanna Lidström.

DEBATT

Moderata toppolitiker målar ut konspirationer om att nyhetsrapportering om klimatkatastrofer har en dold politisk agenda. Moderata ungdomsförbundets svar? Det är Miljöpartiet det är fel på.

Leif Gripestam och gängets övertramp är allvarligt. I alla andra partier skulle det leda till starka dementier och stor offentlig och intern diskussion. Men hos Moderaterna tvingas ingen ta avstånd från sina egna foliehattar. Det enda Benjamin Dousa verkar ha att säga om klimatfrågan är att jag som person inte är helylle nog. Inte superhög nivå va?

Jag däremot, har kompetens nog att både bemöta min motståndares argument och förklara min egen politik. Dousa nämner två sakfrågor som kan vara bra att reda ut:

  • Elcykelpremien, alltså att staten subventionerar köp av elcyklar för att få fler att byta från bilpendlande, har blivit oväntat populär och hyllad både i Sverige och internationellt. De län där premien används mest är Halland och Jämtland. Det är en väldigt liten del av Miljöpartiets enorma klimatsatsningar, men en uppskattad och välfungerande sådan. Ingen tror att det är reformen som kommer att rädda hela världen, men den kan ta bort de absolut onödigaste utsläppen.
  • Klimatklivet är ett statligt stöd för klimatinvesteringar som kommuner, privatpersoner och företag kan ansöka om, där stödet delas ut efter vilka projekt som gör mest klimatnytta: det är med andra ord väldigt effektivt i sparade utsläpp och leder efter bara några år till 880 000 ton koldioxid i sparade utsläpp.

Att Dousa nämner två klimatsatsningar som är enormt framgångsrika visar att han inte ens har ögnat igenom nyhetssidorna om klimatpolitik de senaste åren. Jag kan bara beklaga.

Att svara på en debattartikel om sitt eget partis företrädares konspirationsteorier kring klimatrapportering, utan att ta avstånd från nämnda företrädare, går inte att tolka på något annat sätt än att MUF stödjer Leif Gripestams teori. Det vill säga teorin att SvD och DN inte rapporterar om klimatkatastrofer för att det har nyhetsvärde, är relevant för deras läsare, har grundmurad forskning till grund och för att de känner en skyldighet att rapportera när skogsägare och bönder drabbas av bränder och torka – utan för att de i hemlighet vill gynna Miljöpartiet.

Om du funderar på att rösta på Moderaterna har du en skyldighet att fråga dina representanter om de delar MUF:s och Gripestams cyniska syn på klimatet och fria mediers nyhetsrapportering.

Efter fyra år med Miljöpartiet i regering har Sverige världens bästa klimatpolitik. Men ska vi kunna lösa den klimatkris vi står inför måste alla partier först erkänna att det finns en kris att lösa. Vi hoppas innerligt att Moderaterna kommer till denna insikt snarast.

Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Skrattretande från landets sämsta miljöparti

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Grön ungdom

Hanna Lidström

Benjamin Dousa

Muf, Moderata ungdomsförbundet

Moderaterna

Debatt