Alla inblandade tjänar på kollektivavtal

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Handels om Urban Outfitters agerande

Den amerikanska kläd- och trendkedjan Urban Outfitters på Biblioteksgatan i Stockholm vill bemanna sin butik med enbart inhyrd personal. De ordinarie anställda ställs nu inför valet att antingen gå över till ett bemanningsföretag eller bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

I dag är det fullt lagligt att göra på detta sätt. Vi inom facket, Handelsanställdas förbund, förhandlar nu för att se till att de anställda får så bra villkor som möjligt när de går över till bemanningsföretaget Academic Work. Vi tycker det är bra att Academic Work har kollektivavtal, men det blir ändå en ökad osäkerhet för de anställda, eftersom de inte kan räkna med att få jobba för Urban Outfitters hela tiden. De kan lika gärna tvingas acceptera att hyras ut till ett annat företag från en dag till en annan. Som anställd har man i regel sökt sig till en specifik arbetsgivare för att man vill jobba just där.

Urban Outfitters motiv till att göra sig av med sin egen personal är att de vill ha en mer ”effektiv och rationell lösning”. Vi tror ärligt talat att det varken blir mer rationellt eller effektivt. Vi tror inte det blir billigare heller. Bemanningsföretaget blir en onödig mellanhand som skär emellan, när de hyr ut personal.

Ett företag som ska lyckas med sin affärsverksamhet bör förstå vikten av att driva verksamheten med egen personal. Långsiktig kvalitet och kompetens behövs för att nå försäljningsframångar. Varorna säljer aldrig sig själv.

Om Urban Outfitters tänker vara kvar långsiktigt i Sverige, så vore det allra bästa om företaget gick med i arbetsgivareorganisationen Svensk Handel och tecknade kollektivavtal direkt med Handels. Då får både företaget och de anställda stabila och långsiktiga villkor. Det tjänar alla inblandade parter på.

Vi inom Handels har ingenting emot bemanningsföretag som sådana, det vill jag göra klart. De har en roll att spela på arbetsmarknaden, för företag som behöver förstärka under arbetstoppar eller liknande situationer. Det vi vänder oss emot är när bemanningsföretag utnyttjas för att kringgå Lagen om anställningsskydd, Las, eller för att dumpa löner och villkor.

Under den kommande avtalsrörelsen tänker vi inom Handels driva kravet på ett vettigt ramverk för hur bemanningsföretag ska få användas på arbetsmarknaden. Det är vårt löfte till våra medlemmar.

Tommy Tillgren