Hjälp till att hitta lösningar!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rättegången mot Pirate Bay bör göras om – men kulturarbetare måste få betalt

Nu bör rättegången mot Pirate Bay göras om. Domaren Tomas Norström kan vara jävig. Norström är medlem i Svenska föreningen för upphovsrätten, SFU. Där är även Henrik Pontén från Antipiratbyrån med. Än värre kanske är att Tomas Norström också sitter i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd, SFIR. En förening som bland annat jobbar med frågor om patent och en starkare upphovsrätt.

Det var stränga straff som utdömdes med tanke på att de åtalade knappast stulit något utan drivit en sökmotor som tillhandahåller verktygen för nedladdning. Rättegången fick en politisk prägel, där gamla värderingar ställdes mot nya. Varken domen eller lagstiftningen har någon legitimitet bland en stor del av befolkningen. Inte minst visar Piratpartiets enorma medlemsökning på att människor nu tänker jobba för en förändring i kamp mot det politiska etablissemanget.

Men i stället för att tjabbla om nedladdning är stöld eller inte borde vi koncentrera oss på att hitta lösningar på problemet. Det räcker inte med att säga att kulturen är till för alla och ska delas av alla om kulturarbetarna inte får betalt. Vi tar tacksamt emot idéer som löser problemet med upphovsrätten. Mejla oss dina bästa tips: debatt@aftonbladet.se

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

Ämnen i artikeln