Välkommen till hatdebatten, Johan Hakelius

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mika Sjöman, Piratpartiet, svarar på krönikan om Ipred och fildelning

Roligt för dig Johan Hakelius att du fått riktig skäggväxt. Synd att du inte vuxit upp nog för att i din kolumn sluta använda groteska stereotyper för att förminska andra människors engagemang. Krävdes det verkligen att du tog fram det billigaste retoriktricket du kunde hitta? Till och med kalla vår rörelse Joltcola-pundare?

Är inte det mest antidemokratiska tricket i retorikboken att attackera en person eller rörelse till sådan grad att argumenten sedan inte spelar någon roll?

Vidare - om det är någon som tänker fly till Bora Bora borde det vara Antipiratbyån och inte vi. Om du missat så är vi nu Sveriges näst största opositionsparti medlemmar räknat - större än både Vänster och Miljöpartiet. Fly är det sista vi tänker göra.

Själv var jag tidigare Sosse och arbetat i EMU folkomröstningen. Jag måste säga att jag blev grymt kränkt av din hatinspirerade kolumn där våra argument sågas med påståenden utan förklarande resonemang. Under EMU-omröstningen åkte jag på stryk vid ett väljarsamtal - så det var med skräck jag läste detta frossande hat av dig som mångårigt etablerad krönikör på Aftonbladet. På ett nätforum hade du blivit kallad för ett Troll.

Ogrundade påståenden i hela kolumnen och inte ett enda resonemang. För du klappar dig själv om bröstet om hur du skiter i argument och beskriver dig som en självgod fadersgestalt som kan sätta pojkarna i säng utan middag.

Johan Hakelius, du kan väl göra ett försök med vår förstakandidat till Europaparlamentet Christian Engström? Han är väl nära jämngammal med dig, tidigare nämndeman för Folkpartiet och aktivist i Bryssel mot mjukvarupatent. Du kan ju alltid prova även om jag tror att det skulle sluta med att det blir du som får sätta dig i skamvrån. Uppsmiskad av din egen självuttalade och självförhärligade IPRED-okunskap. Tragiskt.

Jag har aldrig druckit en enda Joltcola i mitt liv och vårt parti har aldrig propagerat för gratis. Att jag som statsvetarstudent skulle lagt år av engagemang för att få stjäla saker - det påståendet är både obscent och respektlöst. När jag skrev första utkastet för principprogram grundade jag mycket av tankarna på 1800-tals filosofen J.S. Mills liberala bok Om friheten. Om du tycker det är krystat - läs boken och vårt principprogram.

Vad vi har hävdat är att upphovsrättsmonopolet är otidsenligt, har orimliga kosekvenser och skall reformeras dit där den verkade för några decennier sedan. Utanför den privata kommunikationen. Vi skall reformera upphovsrätten så att den främjar skapande - istället för att användas som ett maffialiknande tvångsmedel. Men först måste vi in i Europaparlamentet och ta itu med alla tokigheterna där innan de når Sverige. Där börjar vi att skapa ett samhälle som skyddar individen från statligt sanktionerade övergrepp som FRA, Datalagringsdirektivet och IPRED.

Mika Sjöman, 28, Piratpartiet, Egenföretagare

Publisert: