Debatt

”Rättvis” regel kan bli ödesdiger

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Så var det detta med lika regler för alla. Frågan är om det finns något mer diskriminerande system än det som staten fastslagit och som utgår ifrån att alla människor är lika och har samma behov.

Dagligen får vi rapporter om hur enskilda människor kommer i kläm, människor som inte passar in i de statliga strukturerna. Människor som dessutom inte kan påverka den statliga ledarfilosofin som innebär att chefen vet bäst i en toppstyrd stuprörsorganisation.

I går kom larmrapporter om deltidsbrandmännen. Brandmän som har andra jobb men som är skolade att klara allt från att rökdyka och släcka bränder till att rädda liv vid trafikolyckor. Deltidskåren är ryggraden i svensk räddningstjänst. Det är självklart att små orter inte kan ha brandmän anställda på heltid utan där är man helt beroende av en flexibel organisation.

Men nu är det slut med det! De deltidsbrandmän som i krisens tider förlorat jobbet måste sluta i kåren för att få behålla sin fulla a-kassa. En deltidsanställd brandman som gjort av med de 75 deltidsdagarna får ingen arbetslöshetsersättning i sådana veckor där de har utryckningar. Deltidsbrandkåren går inte att leva på. Alltså måste de sluta för att få stämpla.

Givetvis finns inga undantag för deltidsbegränsningsregeln. Den drabbar alla solidariskt och lika!

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lotta Gröning

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning