Svik inte kurderna som besegrade IS

Debattörerna: Tydligt att Turkiets bombkampanj är ute efter att förtrycka kurder

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Världen måste fördöma Turkiets bombkampanj skriver Jabar Amin, Kurdo Baksi, Olof Buckard, Latife Fegan, Kemal Görgü, Serpil Inanc, Fredrik Malm, Amineh Kakabaveh, Murat Kuseyri, och Sidar Yigit i ett upprop.

DEBATT. Sommaren 2014 började den jihadistiska terrorrörelsen Daesh (Islamiska Staten, IS) driva en folkmordskampanj på kurder, alewiter, zoroastraner, yazidier, shiamuslimer och kristna assyrier/syrianer/kaldéer i Irak och Syrien.

Daeshmonstren mördade barn och kvinnor utan att blinka och kidnappade uppemot 5 000 yazidiska kvinnor för att säljas som sexslavar.

Daesh, som har planer på att erövra hela världen och bilda ett salafistiskt kalifat, började senare genomföra det ena attentatet efter det andra i västvärlden. Paris, Nice, Barcelona, London, Bryssel, Stockholm är bara exempel på städer som har drabbats brutalt av terrorn.

Medan västvärlden bekämpade Daesh med drönare och stridsplan lyckades kurderna slå tillbaka terrorrörelsen på marken. De stridande kurderna hyllades världen över, inte minst kvinnorna i YPJ.

Nu, när Deash nästan oskadliggjorts, har det internationella samfundet vänt kurderna ryggen. Till vår stora förvåning låter omvärlden Turkiet – ett land som aldrig gillat att kurder bekämpar Daesh och ständigt terrorstämplat kurderna – få fria händer att bomba de kurdiska områdena i norra Syrien.

Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan hotar med att förinta den självstyrande kurdiska regionen i Syrien medan världssamfundet stilla tittar på.

Sedan i helgen bombar den turkiska militären urskillningslöst den kurdiska staden Afrin. Enligt Syriska människorättsobservatoriet i London (SOHR) har många människor mördats i de turkiska bombningarna.

Den turkiska militära aggressionen mot kurderna är massiv och kan övergå till markoffensiv om det internationella samfundet inte reagerar och agerar.

Därmed är läget för det kurdiska styret och Syriens nästan fyra miljoner kurder mycket allvarligt. Kurderna riskerar ännu en gång mass- och folkmord.

Turkiet har ständigt hänvisat landets angrepp på grannländerna till landets säkerhet och hotet mot gränserna. Men Turkiets argument håller inte: När terrorrörelsen Daesh härjade fritt längs Turkiets gräns genomförde Erdogans armé inte en enda militär offensiv i Syrien. Med andra ord föredrar Erdogan hellre att ha jihadistiska Daesh som granne än sekulära kurder.

Turkiets inställning mot kurder och andra minoriteter är känd sedan tidigare, men omvärldens nonchalans för kurdernas grundläggande mänskliga rättigheter är oroväckande.

Vi finner det osmakligt att västvärlden visar bristande solidaritet med kurderna i Syrien: ett folk som har offrat mycket för att förhindra spridningen av jihadistisk global terrorism.

Det är viktigt att nu omvärlden tänker om och ger befolkningen i Afrin och andra områden i norra Syrien stöd.

Att fördöma Turkiets militära angrepp och och kräva stopp för dessa är en bra början.


Jabar Amin, riksdagsledamot (MP)
Kurdo Baksi, samhällsdebattör
Olof Buckard, skådespelare
Latife Fegan, Kvinnors Fredsinitiativ
Kemal Görgü, skådespelare
Serpil Inanc, skådespelerska
Fredrik Malm, riksdagsledamot (L)
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V)
Murat Kuseyri, svensk-turkisk journalist
Sidar Yigit, artist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: