Debatt

Kalla in militären för att säkra förorterna

Före detta polis: Dagens metoder fungerar inte mot gängvåldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De kriminella tar över mer och mer och nu måste de styrande inse vilket krig som är mest överhängande, skriver Anders Bergstedt.
De kriminella tar över mer och mer och nu måste de styrande inse vilket krig som är mest överhängande, skriver Anders Bergstedt.

DEBATT

DEBATT. Medan kriminella nu skjuts till döds med bara timmars mellanrum bråkar politikerna vid Folk och försvars konferens i Sälen om ett väpnat angrepp mot Sverige är osannolikt eller inte kan uteslutas!

Det som händer i vår omvärld tas som intäkt för att satsa hur många miljarder som helst på ett försvar som ändå inte skulle räcka vid ett storkrig.

Rikspolischefen Dan Eliasson bryter nu traditionen genom att inte närvara. Han har goda skäl till detta efter den upptrappning som hela tiden sker i gängkrigen. De sprider sig i intensivitet och geografiskt och poliserna står i det närmaste maktlösa.

Trots stora satsningar hittar man nästan inga fungerande metoder som leder till inlåsning och lagföring av kriminella som polisen väl känner till. De har växt upp i utanförskap och har valt den kriminella vägen då de misslyckats i skolan. De har drabbats av påtagliga straff först sedan de fyllt 18 år och då har det oftast varit för sent att påverka den kriminella livsstilen.

Naturligtvis har polisens förmåga påverkats kraftigt av flyktinginvandringen, terrorism och den fria rörligheten inom EU. Ligorna från öst tar för sig allt mer då det gäller bostadsinbrott, firmainbrott, entreprenadmaskiner och lyxbilar.

Ökningen sammanfaller med skrotningen av specialenheter som påbörjades redan året innan omorganisationen för tre år sedan.

Detta är det stora gisslet för områden som inte är utanförskapsområden. Hundratusentals privatpersoner är brottsoffer varje år och verksamheter går i konkurs. Kostnaderna bara för försäkringsbolagen är oerhörda.

Detta hindrar inte Eliasson från att ta så mycket det bara går från lokalpolisområdena och till bekämpningen av gängkrigen. Det är hans alibi för all polisverksamhet som nu inte fungerar. Han nämner överhuvudtaget inte stöldbrottsligheten utan fokuserar på att flera våldsbrott måste klaras upp.

I de senaste intervjuerna försäkrar Eliasson – som så många gånger tidigare – att nu har det vänt och rekordtillskottet av utbildade poliser i år kommer att användas för att bekämpa gängbrottsligheten. Det är naivt att tro att dessa direkt kan sättas in i kvalificerade uppgifter där erfarna poliser dragit sej undan och slutat eller tagit andra arbetsuppgifter.  

De kan inte heller ta över utredning av grova brott som lokalpolisområdena tvingats att ta över från centrala enheter som jobbar med gängkrigen. Oviljan att som polis jobba i utanförskapsområden är redan nu stor och kommer att förstärkas. Dålig arbetsmiljö, privat utsatthet och dålig lön lockar inte.

De kriminella tar över mer och mer och nu måste de styrande inse vilket krig som är mest överhängande. Situationen är så akut att åtgärder måste sättas in genast. Riksdag och regering måste ta sitt ansvar och besluta om att sätta in militärpolis och militär för att skapa trygghet i utsatta områden.

Polisen måste sätta in kraften på att ständigt punktmarkera de ledande i de kriminella grupperingar som bekämpar varandra. De skall inte kunna ha makten och leva gott på brott.  


Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis samhällsdebattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen inom Polisen

LÄS VIDARE

DEBATT. Att svartmåla förorten hjälper inte oss boende

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen inom Polisen

Brott

Dan Eliasson

Polismyndigheten