Nu är det upp till bevis Byggnads, visa er plan

Replik från Sveriges Byggindustrier om bostadsbristen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Byggnads har makt att påverka bostadspolitiken, den borde de utnyttja, skriver debattören i en replik.

REPLIK. Det minskade bostadsbyggandet är en varningsklocka. Har Byggnads någon plan för att motverka ett konjunkturfall?

Sverige växer. 2025 blir vi 11 miljoner invånare. Befolkningstillväxten skapar goda möjligheter för ökad sysselsättning och bättre skattekraft. Men den kräver också stora investeringar i bostäder och infrastruktur.

Därför är det olyckligt att högkonjunkturen kyls av genom minskat bostadsbyggande.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande, skruvar upp tonläget till maxnivå när han beskyller Sveriges Byggindustriers (BI) konjunkturprognos för ”katastrofscenarion”. Lindholm har också fel i sak när han påstår att BI ”ropar efter skattesubventioner till företagen”.

Låt oss lämna polariserande agitation och fokusera på fakta.

Svensk ekonomi är fortsatt god. Men vår konjunkturprognos för 2018-2019 visar att bostadsbyggandet tappar fart.

2019 påbörjas nyproduktionen av 46 000 bostäder. Det är ett tapp med nära 20 000 sedan toppen 2017 – och klart färre än Boverkets behovsanalys på 80 000.

Har Byggnads någon plan för att motverka ett konjunkturfall?

Hur ser Lindholm på att regeringens investeringsstöd går till projekt i storstadsregionerna som i många fall hade byggts ändå? Och var finns den fördelningspolitiska rättvisan i att subventionera enskilda byggherrar?

Sveriges Byggindustrier vill se en bostadspolitik med fler riktade stöd till kapitalsvaga grupper. Det kan till exempel vara ett avdragsgillt bospar för unga, enligt norsk modell. Du sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, Johan Lindholm. Påverka bostadspolitiken i era medlemmars intresse!


Fredrik Isaksson, chefekonom, Sveriges Byggindustrier.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: