Hur kan våldtäktsmän få mängdrabatt, ministern?

Debattören: Straffet för brotten måste spegla övergreppets allvar

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Simon Eliasson
Efter nästa val lovar vi moderater att göra allt vi kan för att dagens form av mängdrabatt slopas och att straffen för alla våldtäktsbrott skärps, skriver debattören.

DEBATT. Sverige behöver en ny kriminalpolitik som på allvar tar tag i sexualbrotten. När en bred majoritet i riksdagen nu har enats om en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet är det dags att gå vidare med nya förslag. Ersättningarna till brottsoffren måste höjas, sexualbrottsutredningarna behöver förbättras – men framförallt ska straffen för alla våldtäktsbrott skärpas och dagens form av mängdrabatter för serievåldtäktsmän slopas.

I dag får den som döms för flera våldtäkter ett rabatterat straff. Det betyder i klartext att en serievåldtäktsman som begått tre våldtäkter bara behöver avtjäna det fulla straffet för en av våldtäkterna.

För de resterande två behöver han bara avtjäna halva respektive en tredjedel av straffet. Mängdrabatten har stor inverkan på straffets längd.

Eftersom Moderaternas kriminalpolitik utgår från brottsoffrets perspektiv är det omöjligt för oss att försvara dagens mängdrabatt. Vi vet att ett sexuellt övergrepp är bland det värsta en människa kan råka ut för. Gärningen kan sätta djupa spår i brottsoffret. Sår som kanske aldrig läker. Därför går vi till val på att slopa dagens form av mängdrabatt.

Vi ser allvarligt på att sexualbrotten har ökat så dramatiskt de senaste åren. På bara två år har utsattheten för sexualbrott fördubblats samtidigt som antalet anmälda våldtäkter har ökat kraftigt.

Då vet vi också att långt ifrån alla sexualbrott syns i statistiken. Mörkertalet är stort.

Den alarmerande utvecklingen borde redan ha resulterat i fler konkreta åtgärder från politiken. Åtgärder som ger brottsoffren upprättelse och som förhindrar att fler drabbas.

Moderaterna är beredda att vidta de åtgärder som krävs för att vända utvecklingen. Vi vill att svensk kriminalpolitik slår in på en ny väg där straffen för våldtäkt bättre speglar övergreppets allvar.

Fortfarande är straffskalorna för våldtäkt i princip desamma som de var när brottsbalken infördes för mer än 50 år sedan. Det är därmed hög tid att skärpa straffen för alla våldtäktsbrott.

Men tyvärr har regeringen inte hörsammat våra förslag. Fortfarande kommer straffen i åtta av tio våldtäktsdomar att vara oförändrade efter den här mandatperiodens slut och fortfarande kommer serievåldtäktsmän att ges generösa mängdrabatter i våra domstolar.

Justitieminister Morgan Johansson bör ställas till svars för varför han inte har förändrat den här ordningen. Trots att sexualbrotten har skjutit i höjden de senaste åren.

Att våldtäktsmän ska sitta bakom lås och bom länge är det många politiker som säger sig tycka. Men tyvärr är det alldeles för få som verkligen presenterar förslag som faktiskt skulle ge konkreta resultat.

Här skiljer vi moderater ut oss. Efter nästa val lovar vi att göra allt vi kan för att dagens form av mängdrabatt slopas och att straffen för alla våldtäktsbrott skärps.

Skärpta straff för sexualbrott är viktigt av många skäl, men vi måste också förbättra utredningarna och det förebyggande arbetet. Poliserna måste bli väsentligt fler för att inte sexualbrotten ska läggas på hög och det ska finnas sexualbrottsgrupper i varje polisregion i landet. Vi vill även att det genomförs en bred studie av sexualbrotten som också tittar på gärningsmännens bakgrund. Kunskap ska aldrig sopas under mattan.


Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM