ÅSIKT

Destruktiva normer är problemet - inte män

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik: Liberala ungdomsförbundet svarar Dana Pourkomeylian

Liberala ungdomsförbundet svarar Dana Pourkomeylian och menar att det är destruktiva normer som ligger till grund för den bedrövliga våldtäktsstatistiken - inte män.

REPLIK. Dana Pourkomeylian presenterar ett missriktat resonemang i det debattinlägg som publicerades i Aftonbladet den 28 juli. Mansrollen är nämligen en del av vår kultur. Det är meningsfullt att prata om kulturens inverkan på den bedrövliga våldtäktsstatistiken.

Om man vill presentera bra lösningar för att minska antalet våldtäkter är det oundvikligt att prata om kultur, i alla fall om ordet kan betraktas som en synonym för strukturer och normer. Det blir omöjligt att formulera meningsfulla åtgärder om man inte ser varifrån problemen kommer. Att säga att männen är problemet lämnar bara en lösning, att plocka bort dem, och det är förstås inte ett alternativ. Om det däremot handlar om strukturer och normer finns det mycket man kan göra för att förändra människors beteende.

Strukturer och normer ser olika ut beroende på var man är. Därför blir det logiskt att anpassa åtgärderna. Precis på samma sätt som det går att identifiera var man behöver större satsningar på skolan går det att identifiera var man behöver större satsningar på att förändra destruktiva normer. De destruktiva normerna finns överallt, därför måste åtgärderna vara universella, men man får inte skygga undan för det faktum att normer kan skilja sig åt mellan olika grupper i samhället.

Den bedrövliga våldtäktsstatistiken måste åtgärdas med effektiva åtgärder. Att måla ut män som det huvudsakliga problemet istället för strukturer och normer är inte rätt väg att gå.

Henrik Edin, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Saga Axmalm, klubbstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundet Göteborg

Adam Bougamin, vice klubbordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle