Debatt

Kremls värderingar är inte svenska, SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Sanningen om Putilov är också sanningen om Sverigedemokraterna

Det är välkänt att Ryssland sedan lång tid tillbaka försöker destabilisera väst genom att på olika sätt ge stöd åt nationalistiska och främlingsfientliga krafter, skriver Jasenko Selimovic.
Det är välkänt att Ryssland sedan lång tid tillbaka försöker destabilisera väst genom att på olika sätt ge stöd åt nationalistiska och främlingsfientliga krafter, skriver Jasenko Selimovic.

DEBATT. Avslöjandena om Alexander Fridback, även känd under namnet Egor Putilov, har orsakat många rubriker. Frågorna är många när det kommer till SD-tjänstemannen som under lång tid ägnat sig åt att sprida desinformation, har ett förflutet hos Migrationsverket och tydliga kopplingar till Putins Ryssland.

Såväl journalister som politiker från de övriga riksdagspartierna kräver svar. Sanningen måste fram.

Att en person vars identitet och bakgrund är oklar kunnat röra sig i riksdagshuset – den svenska demokratins innersta kärna – är mycket allvarligt. Putilov är i dagsläget en säkerhetsrisk. Även om han lämnat SD:s riksdagskansli vet ingen vilken information han sitter på.

Samtidigt är frågan i grunden betydligt större än en enskild infiltratör eller ett parti präglat av omdömeslöshet. Det som nu blottläggs är bara en liten del av det allvarliga hot som riktas inte bara mot Sverige utan mot hela det fria Europa. Det är välkänt att Ryssland sedan lång tid tillbaka försöker destabilisera väst genom att på olika sätt ge stöd åt nationalistiska och främlingsfientliga krafter såväl nationellt som på EU-nivå. Målet är att försvaga såväl försvarsalliansen Nato som den Europeiska unionen.

Tydliga exempel på hur Ryssland arbetar är till exempel hur franska Front National, med vilka SD har ett nära samarbete, 2014 fick låna elva miljoner euro av ryska banker. Nu vill presidentkandidaten Marine Le Pen enligt uppgifter låna ytterligare 27 miljoner euro.

Även brittiska UKIP har vid ett flertal tillfällen öppet visat uppskattning för Putin liksom österrikiska FPÖ, ungerska Jobbik och nazistpartier som grekiska Gyllene gryning.

Sverigedemokraterna hör tillsammans med UKIP till den partigrupp i EU-parlamentet som konsekvent motsätter sig förslag som skulle få negativa konsekvenser för Kreml.

Enligt tankesmedjan Institute of Modern Russia har SD:s grupp i EU-parlamentet röstar emot resolutioner som kritiserar den ryska regimen i hela 67% av fallen. Varför?

SD:s gruppledare Mattias Karlsson försöker nu ta avstånd från Putilov som om SD aldrig hade något med Putin eller Ryssland att göra. Samma dag som högt uppsatta SD-tjänstemän, Kent Ekeroths politiska sekreterare Dick Abrahamsson, ertappats med att dela rysk propaganda. Tala om tajming.

Sanningen är långt ifrån det.

SD har i sin politik i EU-parlamentet varit en del av ett europeiskt nätverk av populistiska och nationalistiska partier som tydligt deklarerat att deras mål är slå sönder EU inifrån. Till sin hjälp har de vid ett flertal tillfällen tagit olika sorters hjälp av Kreml och Putin. Och om jag tillåter mig att spekulera lite: är det inte därför Putilov var på SD kansli?

Lyssnar man på Sverigedemokraternas retorik så vill de framför allt värna om svenska värderingar. De sträcker ut handen till en del av befolkningen som känner att världen snurrar för snabbt, som stressas av globalisering och upplever de förändringar som nu sker i vårt samhälle hotar deras egen existens. Det är en oro som är värd att tas på allvar. Människor har ett behov av att känna sig trygga och bör bli hjälpta.

Men att lyssna och ta till sig dessa väljares upplevelser betyder dock inte att man bör köpa SD:s snedvridna verklighetsbeskrivning.

Svenska värderingar är knappast Kremls värderingar. De kommer inte heller vara det. Ryssland är i dagsläge ett av de länder som på olika sätt utgör den största säkerhetsrisken för EU och Sverige. Ett parti som tillsammans med sina europeiska systerpartier i Europaparlamentet ständigt agerar verktyg för Putin och skyddar Kremls intresse kan knappast samtidigt hävda att man värnar svenska värderingar.

Alla som verkligen vill värna svenska värderingar bör därför fundera på affären Putilov.

Vi får aldrig backa från de principer det demokratiska Europa vilar på. SD riskerar att genom sin politik i Europaparlamentet, genom sin grupps och sina tjänstemäns kopplingar till Ryssland skjuta i sank en hel del av dessa principer.

De som lägger sin röst på Sverigedemokraterna riskerar få ett bryskt uppvaknande när de inser vad de gjort.

Sanningen om Putilov är också sanningen om SD och de europeiska extremnationalisterna. Den måste upp till ytan.

Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker (L)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

SD-desinformatören

ÄMNEN I ARTIKELN

SD-desinformatören

Sverigedemokraterna

”Egor Putilov” Alexander Fridback

Ryssland