Ni är mobbade - men det är ert eget fel, SD

Publisert:
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bert Karlsson: För att bli rumsrena krävs trovärdiga förslag – även om flyktingkrisen

I stället för att mobba SD borde den borgerliga regeringen ha tagit med dem i regeringsunderlaget så att de hade blivit avslöjade, precis som Miljöpartiet blev i den rödgröna regeringen, menar dagens debattör, Bert Karlsson.

TT

DEBATT. Sverigedemokraterna har hamnat i samma politiska återvändsgränd som vi i Ny demokrati gjorde i början av 90-talet. Vi angreps hårt av de etablerade partierna, vi mobbades och vi kallades rasister, trots att vi egentligen var ett parti som förespråkade bättre villkor för företagande.

Nu upplever SD samma sak, och de har egentligen sig själva att skylla. Ett parti som har som mantra att säga nej till i stort sett all form av flyktingmottagande blir inte trovärdigt.

Nu är vi ett läge där SD måste berätta hur de vill lösa en flyktingkris som ingen av oss kan blunda för. Det skulle heller inte skada med en smula insikt i ett parti som säger sig vilja landets bästa; utan de nya svenskarna hade byggbranschen kapsejsat, ingen hade velat ha de enkla jobben. Dessutom: våra nya svenskar kommer till jobbet, det gör inte alltid de som vi lite vanvördigt brukar kalla ”vanliga svenskar”.

Därför borde SD gå i bräschen för att de som söker sig hit ska få undervisning i svenska från första dagen, låt asylanläggningarna bli gamla tiders folkhögskola.

I september förra året står statsminister Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm och säger: Mitt Europa bygger inga murar. Han får applåder. Mindre ett än ett halvår senare inför hans Sverige id-kontroller, ett beslut i skuggan av en insikt om en fullständigt ohållbar flyktingström som de allra flesta av oss varnat för flera månader tidigare. Den här gången är det tyst. Inga beskyllningar om främlingsfientlighet, bara det enkla konstaterandet; vi hade inget val.

Tänk er det omvända, att SD:s partiledare Jimmie Åkesson varit den som fattat beslutet att bygga denna ”mur” vid Sveriges gräns.

I dag vet vi att SD hade rätt på en rad punkter, inte minst om miljardrullningen i flyktingkrisens spår. Det är oförsvarligt att de etablerade partierna inte reagerade, i stället fortsatte de kalla SD för rasister.

Pengaflödet doldes genom att dränera U-hjälpen och besparingar inom en rad områden. Mottagandet av ensamkommande barn har kostat tiotals miljarder helt i onödan. Lotsverksamheten, som var en ren bluff, kostade tre miljarder, till ingen nytta.

Själv försökte jag förmedla lösningar till förre migrationsministern Tobias Billström, men han vägrade släppa in mig. Nu har till och med Jimmie Åkesson kritiserat mig för att jag skor mig på flyktingmottagandet. I stället borde han titta på de Panama-bolag som verkar i branschen. De skattar inte ens i Sverige, trots att vi sänkt skatterna.

Nej, det är inte synd om SD, för bortsett från insikten kring de ekonomiska konsekvenserna av öppna gränser har partiet inte varit särskilt konstruktivt.

För att SD ska bli rumsrent krävs trovärdiga förslag som bidrar till en lösning i båda ändar; för Sverige och vår ekonomi, och för de som flyr undan krig och förföljelse.

Ett trovärdigt program skulle kunna se ut så här:

Ensamkommande barn. Det måste till upphandlingar. I dag betalar Migrationsverket dubbelt så mycket som man skulle behöva göra.

Barnbidragen. Inför behovsprövning, det är inte rimligt att miljonärer ska kvittera ut barnbidrag.

Skola och sjukvård. Ta bort landstingen och förstatliga skola och sjukvård så att vi får rättvisa villkor över hela landet.

Bankerna. Tvinga dem att avstå en del av vinsten till riskkapitalbolag som är värda namnet.

Kontroller. Inför kontrollmekanismer som gör det omöjligt att fuska när man genomför reformer i välfärden.

Varför vill en majoritet av britterna lämna EU, varför kan Trump kandidera i USA? Varför är det politisk oro i Österrike och Spanien? Svaret är enkelt: människor är trötta på politiker som agerar maktfullkomligt utan verklighetsförankring. Och de enda som inte fattar det är politikerna.

Det är här SD har sin chans att bli ett trovärdigt alternativ. Ett parti som har stöd av 15 procent av befolkningen ska inte behöva utsättas för mobbning. Men ett parti som vill bli taget på allvar måste också lägga fram realistiska förslag till lösningar på de problem vi står inför.

Bert Karlsson

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: