ÅSIKT

Det är kris – ta ditt ansvar, Ella Bohlin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från MP i Stockholm om förlossningsvården

Foto: Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting (MP).

REPLIK. Det är kris i förlossningsvården i Stockholms län. I det läget väljer landstingsrådet Ella Bohlin (KD), som högst ansvarig för förlossningsvården, att skriva en debattartikel med Ebba Busch Thor där hon ber staten rädda förlossningsvården i Stockholm. Det håller inte.

Utvecklingen i förlossningsvården i Stockholm län går  åt fel håll. Under våren har landstinget förlorat 4 000 förlossningsplatser. Först stängde Södra BB och därefter det privatägda BB Sophia. Med dem försvann två fina förlossningsverksamheter och valfriheten blev tydligt försämrad.

Nu är det kris och många barnmorskor vill inte längre arbeta i Stockholms förlossningsvård.

Föräldrar som väntar barn är med rätta oroliga. Bara sista veckan i maj hänvisades fem kvinnor att föda i ett annat län. Vi har också nåtts av nyheten om en kvinna som fött i bilen vid E4 på grund av platsbrist.

De förslag som Ella Bohlin presenterar, att uppgradera barnmorskorna och se till att det startas flera mindre förlossningsverksamheter, skulle hon kunna ta tag i själv. Men det händer inget. I Budgeten för 2017 så satsar Alliansen ynka 17,8 miljoner kronor på förebyggande insatser i förlossningsvården. Det räcker inte långt.

Miljöpartiet satsar 70 miljoner på förlossningsvården, pengar som kan användas till att anställa 100 barnmorskor till. På så vis kan vi utveckla vården, fler kvinnor kan få en egen barnmorska under förlossningens aktiva fas och det kan öppnas en barnmorskeledd förlossningsavdelning på Karolinska Huddinge. Så skapar vi en förlossningsvård som personalen och blivande föräldrar vill ha.

Ella Bohlin ställer sitt hopp till att staten kommer till undsättning. Det håller inte.

Susanne Nordling

Oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting (MP)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM