Utse Damberg till partiledare

Av: Anders Thoresson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S-aktiva: Mikael Damberg rätt man för att reformera S

Efter Socialdemokraternas kraftiga tillbakagång i 2010 års riksdagsval krävs förnyelse. Vi ser fram emot de politiska förslag som förväntas bli resultatet av kriskommissionens arbete. Vi ser också med glädje och entusiasm på den politiska förnyelse som sveper över partiets lokalföreningar och sidoorganisationer, inte minst det som sker i S-Studenter och SSU, det var länge sedan intresset för politik och nytänkande varit så stort.

Men även de bästa av politiska förslag kräver ett kompetent och skickligt ledarskap för att kommuniceras och förverkligas. Valförlusten 2010 berodde till stor del på S oförmåga att förklara och motivera sin ekonomiska politik, oförmåga att diskutera integrationsfrågor och oförmåga att ta chansen att utveckla skolfrågan som kunde ha blivit en valvinnare.

Att socialdemokraterna – som har gjort sig internationellt kända för att bedriva en politik som förenar världsledande miljöhänsyn, hög tillväxt och förbluffande stor jämlikhet i inkomster och livschanser – förlorade riksdagsvalet kan jämföras med en fotbollsspelare som på en straffspark på öppet mål, missar bollen. Därför behövs det förnyelse även på ledarskapsplanet.

Att välja ut företrädare från en organisation med 100 000 medlemmar är alltid svårt, det finns många kompetenta kandidater och motstridiga intressen, men efter noggrant övervägande har vi valt att föreslå som partiledare och statsministerkandidat: Mikael Damberg. Och som ekonomiskpolitisk talesperson och finansministerkandidat föreslår vi: Lena Sommestad.

Mikael Damberg (39 år) har just tillträtt posten som skolpolitisk talesperson för S, det är främst i utbildningsfrågor han har utmärkt sig som en av de stora förnyarna. Han har suttit i riksdagen sedan 2002 och har vid sidan av sin plats i utbildningsutskottet suttit suppleant i finansutskottet. Mikael lägger stor vikt vid ny kunskap, forskning och innovationer som lägger grunden för morgondagens jobb. Hans retorik präglas av tydlighet och skärpa och han ger därför intryck av modernitet, skicklighet och kompetens. Mikael låter inte ideologisk stolthet stå i vägen för att fatta de rätta besluten och tvekar därför inte att söka blocköverskridande överenskommelser i viktiga frågor (och som om inte detta vore tillräckligt utnämndes han till Sveriges 14:e snyggaste politiker av maktkamp 24).

Lena Sommestad (53 år) tidigare miljöminister och professor i ekonomisk historia, nu riksdagsledamot. Hon är drivande i den Socialdemokratiska förnyelsen och står för en ny och spännande ekonomisk politik. Som tidigare miljöminister har hon den regeringserfarenhet som krävs för en blivande finansminister. Hennes ekonomiska teorier och förmåga att lyssna in andras åsikter gör henne till en framtidsorienterad ledare. Hon är en modig politiker som är drivande i viktiga framtidsfrågor som jämställdhet och miljö. En ledare som har modet att tänka stort och tydliga teorier för att göra den politiska viljan om det goda samhället till verklighet.

Tillsammans utgör Mikael Damberg och Lena Sommestad ett radarpar. De kompletterar varandra oerhört väl. Mikael är en utomordentligt god kommunikatör. Lena är Socialdemokratins kanske skickligaste ekonom. Mikael tillhör den mer förvaltande delen av Socialdemokratin, Lena tillhör den mer reformistiska. Ett radarpar som förenar Socialdemokratin, som vågar tänka nytt och lyssna in andras tankar och idéer. För framtidens skull, välj Mikael och Lena!

Avlant Nilsson
Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening

Alexander Nordgren
Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN