Debatt

”Han ser mycket bekymrad ut”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Aftonbladets retorikexpert Elaine Bergqvist reder ut vad kungen egentligen menar

Vad säger han?

"Det som hände har hänt för lång tid sedan, därför väljer jag och min familj att vända blad och se framåt."

"Boken kom till oss ganska sent till oss i går eftermiddag och jag har inte hunnit läsa den än. Jag kan inte recensera en bok som jag ännu inte har läst."

"Jag har faktiskt inte läst den. Jag ska hem och läsa den nu"

"Jag skall åka till Kina på söndag, och det gör jag med glädje. (...) Därför kommer jag inte vara anträffbar."

Vad säger han egentligen?

Om han hade läst boken så hade det varit ett klart erkännande. Det verkar ändå som att kungen har en känsla för vad som står i boken eftersom han säger "det som hände har hänt för en lång tid sedan" och han indikerar att familjen förlåter eftersom han säger "därför väljer jag och min familj att vända blad och se framåt". Men budskapet blir ändå mångtydigt då han samtidigt säger att han inte vill kommentera boken eftersom han inte har läst den.

"Jag har faktiskt inte läst den. Jag ska hem och läsa den nu". Kungen skjuter upp konfrontationen och bygger upp en förväntan om att han ska ge sin syn på boken så fort den är läst. Men förklarar att han inte kommer kunna kommentera den på länge med orden "Jag åker till Kina nästa vecka och det gör jag med glädje" . Antagligen hoppas kungen att allt ska rinna ut i sanden.

Hur talar kroppen?

Han ser mycket bekymrad ut och pressad ut. Skrattar nervöst, går fram och tillbaka på platsen. Håller i en penna och det är ett klassiskt retoriskt trick för att dölja nervositet och ibland darrande fingrar. Han försöker verka avspänd i ordvalen "det har kommit ut en bok i min ära så att säga", men hans kroppsspråk avslöjar honom samtidigt som orden indikerar ett visst erkännande. Han börjar prata om annat och ser väldigt bekymrad ut.

Helhetsintryck?

Han tar avstånd från åhörarna med orden: "Jag har inte tid att läsa böcker på dagarna, som ni kanske gör".

Kungen ser väldigt pressad ut och att han tar till ironi och avståndstagande till åhörarna indikerar att han tar situationen på så pass stort allvar att han inte kan sköta den riktigt snyggt. Det verkar som han pratar på utan pauser för att slippa släppa in frågor.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt