Varför gäller inte arbetslinjen oss?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Öppet brev till Fredrik Reinfeldt från SSU

Till: Alliansledaren Fredrik Reinfeldt

Ämne: Med anledning av förslaget om lärlingsprovanställning i ert valmanifest

Hej Fredrik!

Det är massarbetslöshet för unga, en av fyra unga saknar jobb. Vi har desperat uppvaktat dig och regeringen om att ni måste lägga om politiken och satsa resurserna på de unga istället för på de rikaste. Vi har krävt; stöd till arbetsgivare som anställer arbetslösa, välfärdsjobb för unga, utbyggnad av högskolan, traineetjänster, satsningar på strategiska branscher. Listan fortsätter och uppvaktningen har pågått i två års tid. Du har inte svarat oss, men du har via pressen givit beskedet att ungdomsarbetslösheten är en synvilla skapad av oppositionen.

Du lyssnar inte på ungas krav om att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Däremot verkar Centerns ungdomsförbunds kampanj om ”fuck facket forever” ha fått gehör hos er i alliansen. Jag har fyra frågor med anledning av ert nya förslag ”lärlingsprovanställningen”, en ny anställningsform för unga.

1. Varför vill du och Alliansen att unga upp till 23 års ålder ska vara provanställda i ett och ett halvt år? Tror du inte att en arbetsgivare hinner avgöra om det fungerar för den anställde snabbare än en bebis hinner både lära sig gå och tala?

2. Varför vill ni i alliansen ha särskilda ungdomslöner? Tror du inte att ungdomar går till samma butiker för att handla? Tror du inte att hyrorna är desamma oavsett ålder?

3. Varför gäller inte er s.k. arbetslinje när det gäller unga? Sa inte just du att ”det ska löna sig att arbeta”. Varför gäller det inte unga?

4. Hur tror du att lönedumpningen kommer att slå mot övriga löntagare? Ser du inte att förslaget om att dumpa lönerna för unga, kommer att tvinga ner lönerna också för andra grupper. Eller är det just det du ser och gillar?

Tacksam för svar

Jytte Guteland

Förbundsordförande SSU

PS Det är inte raketforskning vi ber er utföra. Vi vill bara att regeringen ska bekämpa ungdomsarbetslösheten. DS

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Politik