Skjut skarpt, riksdagsmän!

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

OS-legendaren Ragnar Skanåker: Skytte är som yoga – mental träning

Skjutträning gör riksdagsledamöterna mer fokuserade, menar Ragnar Skanåker.
Foto: BJÖRN LINDGREN
Skjutträning gör riksdagsledamöterna mer fokuserade, menar Ragnar Skanåker.

Jakt och skytte är en del av den svenska folksjälen. Det finns 700?000 vapenlicensinnehavare, varav de flesta är jägare. Vi har cirka 18?000 skyttar med licens att skjuta pistol och kanske tio gånger så många som skjuter gevär.

Lägg därtill polis och militär och man kan då lätt konstatera att var tionde svensk är väl förtrogen med vapen. Dessa innehavare är kollade av skyttekamrater, föreningar och polis. Sveriges laglydigaste människor, alltså!

Det är därför oerhört positivt att riksdagen har en jaktklubb och jag förmodar att medlemmarna håller sig á jour med vad som händer i naturen och påverkar sina icke skjutande kollegor i rätt riktning. Vissa kollegor i riksdagen borde lyssna bättre på kunskapen som finns hos klubben och lägga av med högljutt röstfiskeri.

Våra myndigheter ska vara oerhört tacksamma för jägarnas uppoffrande arbete med att sköta avskjutning och garantera friska viltbestånd. Däribland finns också riksdagens skyttar som representerar ett genomsnitt av svenska folket.

Tyvärr har skytte kommit i lite dålig dager på grund av alla insmugglade vapen som brottslingar använder alltför flitigt. Här är samhället den största boven, som med sin slapphet till stor del överser med både införande och användning.

Har man använt vapen vid brott ska straffet vara sådant att man inte är i stånd att göra om det. Alltså nolltolerans för svenskar och för övriga utvisning på livstid efter avtjänat straff. För mig, som inte fiskar röster, tycker jag detta skulle vara enkelt att åtgärda.

Skärp er, lagens väktare. Kom ut i samhället, öppna ögonen och gör något åt eländet!

Jag tycker att riksdagens skytteklubb ska komma upp ur källarvalven för att synas bättre och lättare kunna göra övriga ledamöter uppmärksamma på hur otroligt avkopplande det är med skytte. Jag blir fortfarande glad när jag skjuter en tia och det har jag gemensamt med alla skyttar.

Med lite ansträngning skulle det bara kosta 35 kronor (ett skott kostar 10 öre, alltså 349 x 10 öre) att tillfredställa hela riksdagen en dag nere i källaren. När alla är på jobbet alltså.

Skytte är att likna vid yoga. Det spelar ingen roll om du använder gevär eller pistol (vi som är tävlingsskyttar kallar dessa instrument idrottsredskap för att bli rumsrena).

De här redskapen framkallar mental träning helt automatiskt. Man rensar hjärnan från allt annat än det man för ögonblicket håller på med och det spelar ingen roll om man är elitskytt, nybörjare eller riksdagsledamot.

När man höjer pistolen och börjar sikta mot tavlan och försöker trycka av skottet försvinner alla tankar på annat. Om man sedan upprepar detta under en halvtimme garanterar jag att det känns skönt och befriande även för ledamöter som hatar vapen. Yoga på ett enkelt sätt.

Detta med mental träning är ju väldigt viktigt för riksdagsledamöter som ska fatta avgörande beslut för hela nationen. Om riksdagsledamöterna tillbringade en halvtimme på skjutbanan ett par gånger i veckan skulle vi få mer skärpta beslutsfattare.

Eftersom alla tjänar på mer alerta ledamöter tycker jag att svenska folket kan donera en veckotimmes mental träning på arbetstid för våra stressade bossar.

Så ner i källaren och fokusera.

Ring mig om ni behöver hjälp.

Ragnar Skanåker

olympisk guldmedaljör

(men det visste ni väl)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN