Jag kräver att Socialstyrelsen granskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Torbjörn Hammar: Min fru hade troligen levt om myndigheten skött sitt arbete

Lena Hammar fick cancer två gånger – båda gångerna missade sjukvården att ställa rätt diagnos.
Foto: PRIVAT
Lena Hammar fick cancer två gånger – båda gångerna missade sjukvården att ställa rätt diagnos.

Jag kräver att Socialstyrelsen, tillsammans med sjukvården, granskas.

Jag ber inte om det.

Jag kräver det.

Hade Socialstyrelsen som tillsynsmyndighet skött sitt arbete så hade min fru, liksom många andra nu avlidna, troligen varit vid liv i dag.

Min fru är långt ifrån den enda som drabbats. Om till exempel Bilprovningen hade besiktigat bilar där var tiotusende åkte ut på gatan och tappade hjulen, då hade politikerna direkt reagerat och tillsatt en utredning. Eller om Skatteverket i vart tiotusende fall missade att driva in skatt – då hade det garanterat utretts omgående, utan någon medborgare behövde säga till.

Men då Socialstyrelsen inte gör sitt jobb och människor drabbas – om de handikappas och till med avlider under svåra lidanden – då får man slåss som en idiot för att ta sig fram och för att tala om att saker inte fungerar. Och då, helt plötsligt, är det inte politikernas sak att syna den myndighet som brister i sin tillsyn. Det är åtminstone vad jag har fått höra vid flera av mina möten med politiker.

Just detta, att Socialstyrelsen aldrig får ett ”nyp i örat” är det huvudsakliga skälet bakom att sjukvården kan haverera så fatalt såsom den gjort i till exempel min frus fall.

Så kan det inte få fortgå.

Sjukvården ska givetvis utredas. Men det ska också den tillsynsmyndighet som, med öppna ögon och under en lång tid, valt att ingenting göra åt de missförhållanden som drabbade min fru.

Därför ligger nu ansvaret på högsta nivå. Politikerna måste ingripa. I dag klockan 10.30 träffar jag socialutskottets ledamöter i riksdagen.

Jag utgår från att alla partier kommer att där med ordinarie ledamöter. Senare samma dag träffar jag Kjell Asplund, som arbetar för regeringen med att införa den nya cancerstrategin för framtiden.

Mitt mål är inte att hänga någon, utan att förändringar ska göras så att inte fler drabbas i onödan.

Detta kommer jag att driva tills jag ser resultat.

Misstag kan alltid ske. Men när de sker på grund av nonchalans från en tillsynsmyndighet samt från den sjukvård som myndigheten ska ha tillsyn över, då ska politikerna inte sitta och sova och tro att ingen i Sverige säger ifrån.

Torbjörn Hammar
Änkling efter cancerdrabbade Lena

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN