Varför tillåter vi diskriminering av barn?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sten Danielson: ”En fientlighet – och fobi – som påminner om rasism”

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
FULL FART I GÅNGEN Flera flygbolag och hotell välkomnar inte barn – eller har infört barnfria zoner. Diskriminerande, anser Sten Danielson och föreslår ett lagligt förbud mot barnförbud.

På senare tid har vi ”begåvats” med en i stort sett ny företeelse – barnförbjudna flygresor, hotell och näringsställen där varken fysiska ordnings- och säkerhetsintressen, mentala hälsovårdssynpunkter eller (med rätt eller orätt) befarade framtida karaktärsstörningar hos de små rimligen motiverat förbuden. Grunden för dessa har helt enkelt varit vissa vuxnas ovilja mot att påträffa barn i sin närhet.

Diskrimineringssituationen har den egenheten att vara helt irrationell och därmed urtypen för kränkning av de drabbades människovärde. Om jag beställer mat och dryck på en krog eller ett kafé och inte överträder några som helst ordningsregler, om jag går in i ett varuhus för att köpa en kostym och inte uppträder störande på något sätt, om jag beställer en flygresa till Thailand eller Västindien och hotellrum där i anslutning samt hela tiden uppträder nykter och ordnad och inte antastar någon medresenär är det givetvis fullständigt likgiltigt vilken en hud- och hårfärg jag, vilken religion jag bekänner mig till eller om jag inte har någon sådan alls, om jag är moderat eller sosse, miljöpartist eller vänsterdito. Avvisas jag då med något sådant ovidkommande motiv kan jag på objektiv grund anse mig kränkt.

Och är jag barn spelar det förhållandet givetvis en lika obefintlig roll som om jag har vit eller svart hudfärg etc. Den som blir obehagligt berörd av närheten till ett litet barn behöver oavsett anledningen psykbehandling för sin fobi och inte respekt för rubbningen, likaväl som om fobin hade rört hudfärg, krokig näsa eller namn som tyder på t.ex. arabisk eller muslimsk härkomst.

Jag är ingen ”barnromantiker” och bland det mest idiotiska jag hört i mitt nu rätt långa jordeliv (75 år) är den klyscha en psykolog hävde ur sig på 50-talet att ”det finns inga elaka barn”. Barn kan vara fruktansvärt elaka. Hur de blivit sådana är en annan sak. Ofta har förmodligen barnen övertagit elakheten från vuxna (dåliga) förebilder. Barn kan också vara underbart empatiska och kärleksfulla. Ungefär samtidigt med mordet på Engla bragtes också två helt små syskon i Arboga om livet. I ett intill gränsen för det uthärdliga gripande brev till omvärlden har pappan till mordoffren bland annat skrivit att de små alltid sökte hjälpa och stödja varandra; var den ena ledsen kom den andra och tröstade. Möter vi vuxna alltifrån början våra små med rättvisa och respekt och kärlek brukar dessa framdeles också leva med dessa egenskaper som ledstjärnor.

Men om omgivningen möter dessa våra minsta med den patologiska kyla och ondskefullhet (jag tvekar inte inför omdömet!) som brukar ligga bakom irrationell diskriminering kan vi i stället få en fruktansvärd terrorist och självmordsbombare. Barnfientlighet är människofientlighet, liksom till exempel rasism och främlingsfientlighet.

Barn kan vara heljobbiga, det ska alla veta som kommer i kontakt med dem. Men oftast är denna lilla vitala sprudlande busunge samtidigt dubbelrolig och trippelhärlig! Åter och återigen möter vi hos våra minsta denna spontana kärlek och livsglädje och ömhet mot små och stora och allt levande som trots allt gör människolivet värt att leva. Den vuxne som inte förstår detta är sjuk i själen och behöver vård.

Ni känner väl historien om killen som efter en rykande storm gick längs havsstranden och kastade ut strandade snäckor tillbaka i havet. När han vräkte i en av dem sade en snusförnuftig vuxen:

”Vad betyder det att du slänger i några stycken och räddar dem till livet? Stormen har ju vräkt upp tusentals!”

”Men för den här betyder det allt!”, ropade killen till svar.

Jesus sade att om vi inte blir som barn kommer vi aldrig in i himmelriket. Han begrep.

Så låt oss nu snarast följa upp agaförbudet med lagligt förbud mot barnförbud på i princip alla kommunikationsmedel, näringsställen, hotell och pensionat, i affärer och på arrangemang på allmänna platser! Och det ska bli både ordentliga böter och frihetsstraff för överträdelser!

Dagens debattör

Sten Danielson

75 år, Stockholm,

f d länsassessor.

Publicerad: