Debatt

Mattias Svensson: Löfven ger allt åt alla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

”Festen är över för riskkapitalister och spekulanter”, hette det redan i första inlägget från talarstolen i kongressens på förhand haussade ”vinstdebatt”. Festen hade dock bara börjat för socialdemokratiska kverulanter. Den långa raden ombud som äntrade talarstolen äcklades av tanken på ekonomisk vinst. De klagade på att friskolor försvårar för den kommunala administrationen. De talade drömmande om att nu ska vårdcentraler och äldreboenden återföras i landstingskommunal drift. I socialdemokratiska kommuner ska friskolorna stoppas. Precis som förr i tiden.

Ett fåtal ombud stack emellan med uppgifter som Stefan Löfven och Carin Jämtin presenterat tidigare på dagen. Var femte dagisbarn går på ett privat dagis. I Stockholm går 40 procent av gymnasieeleverna i friskolor. Elever, patienter och äldre är mer nöjda med friskolor, privat drivna vårdcentraler och äldreboenden än med de offentliga. De allra flesta av dessa väl fungerande verksamheter drivs av aktiebolag.

Alla var märkligt nog överens ändå. Oavsett hur mycket pläderingarna spretade rättade man gladeligen in sig bakom partistyrelsens förslag.

Har alltså Socialdemokraterna hittat en välavvägd lösning som förenar valfrihet och vinstkritik och därtill förbättrar vården och skolan? Hårda krav låter fint, men de gynnar stora aktiebolag med resurser att hantera ökad byråkrati, och drabbar små entreprenörer och ideella alternativ. Får inte friskolor starta blir det färre alternativ att välja mellan.

Och vad menas med att möjligheten till vinstuttag ”avsevärt begränsas”? Många kongressombud tänker sig nog en gräns för maximalt vinstuttag, medan Stefan Löfven på presskonferensen menade att krav på personaltäthet kan vara tillräckligt.

Egentligen fick vi inte så mycket mer besked av det här beslutet än vid Alliansens korvgrillning. Alla viktiga detaljer återstår att lösa. Det ger ändå ett besked om hur Stefan Löfven kommer att regera: Genom att utåt försöka ge allt åt alla, men utforma den verkliga politiken långt bort från insyn och debatt.

mattias svensson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt