Assad-anhängare bjuds in till Socialistiskt forum

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det kan vara klokt att påminna LO och ABF om att det just nu pågår ett blodbad i Syrien.

Fredrik Malm
Fredrik Malm

Nu på lördag hålls ”Socialistiskt Forum” i Stockholm. Det är en dag med seminarier kring vänsterfrågor, arrangörer är LO och studieförbundet ABF.

De flesta seminarier ser ut att vara både intressanta och tankeväckande. Men vad som fastnar på näthinnan när jag bläddrar i programmet för Socialistiskt Forum är ett seminarium under rubriken ”Syrien: Lögner, utländsk inblandning och brott mot folkrätten”. Arrangör för seminariet är ett nätverk som kallar sig ”Syriensolidaritet”.

En titt på nätverkets hemsida visar att det handlar om ett rent och skärt stödnätverk för Syriens diktator Bashar al-Assad och hans regim. På hemsidan länkas till en rad artiklar som öppet försvarar Assadregimen och som hävdar att inbördeskriget i Syrien mer eller mindre är en massmedial bluff i västvärlden. Förutom att försvara regimen i Syrien hävdas bland annat att ”flyktingströmmen till Turkiet är bara en mediemanipulering”.

Det kan vara klokt att påminna LO och ABF om att det just nu pågår ett blodbad i Syrien. Dödstalen närmar sig 35 000 människor. Det dödas från alla håll, men Bashar al-Assad är den överlägset störste förbrytaren. Att LO och ABF skänker legitimitet till Bashar al-Assads svenska stödtrupper i en tid som denna är beklämmande.

Det står förstås arbetarrörelsen i Sverige fritt att hylla vilken diktator de så önskar. Men det är inget obligatorium att bjuda in till hyllningsmöten för Bashar al-Assad på ”Socialistiskt Forum”. Eller är det så att just Baathregimen i Syrien anses vara extra "socialistisk"?

Det finns grupper inom den yttersta vänstern som regelmässigt stödjer regimer som är på kollisionskurs med västvärlden. De försvarade Slobodan Milosevic krig på Balkan, liksom de försvarade Muammar Gaddafis beskjutning av libyska städer under arabiska våren och Saddam Husseins diktatur i Irak. Samma krets personer driver nu en vettlös kampanj för att rentvå Bashar al-Assad i Syrien.

Det borde finnas en gräns för vilka extremister den etablerade vänstern i Sverige är beredd att syresätta på sina arrangemang och inkludera i de egna leden.

Fredrik Malm

Utrikespolitisk talesperson, Folkpartiet Liberalerna

Publisert: