ÅSIKT

Jag är stolt över att jag är iranier...

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Ali Shafiei ...men inte över att vara landsman till president Ahmadinejad

För första gången i mitt liv blev jag uppskattad för att jag är iranier. Det var helt oväntat. Jag som hela tiden förgäves försökt att övertyga folk om att jag är svensk! Ingen, ja ingen, varken i Sverige eller utomlands, vill tro på mig. ”Piratsvensk” blev jag kallad en gång i Grekland och det är förmodligen det närmaste jag kan komma originalet.

Nyligen när jag tillsammans med min fru var i Bryssel och skulle köpa en arabisk cd-skiva i det arabiska kvarteret i centrala Bryssel frågade en säljare oss varifrån vi kom.

Vi svarade som vanligt att vi var svenskar och kom från Sverige. Han, en man i 30–35- årsåldern, log ironiskt och ville veta var vi ursprungligen kom ifrån. När vi svarade Iran lyste han plötsligt upp och visade sin glädje genom att utbrista ”Iran!?” samtidigt som han våldsamt skakade om min hand. Sedan började han råda mig att:

”Glöm Sverige! Var stolt över ditt gamla land, och framför allt er president.” ”Vi araber är avundsjuka på er iranier som har en sådan modig president. Den enda som hittills kunnat sätta både Israel och Bush på plats är Ahmadinejad”, fortsatte han. Mannen var så full av entusiasm att det inte fanns något tillfälle för oss att ens öppna munnen. Till sist bjöd han oss på en cd-skiva och ett par tekoppar.

En av mina vänner som nyligen besökt Kairo berättade om ett antal liknande fall han stött på. Så fort araberna fått reda på att han var landsman med självaste Ahmadinejad infann sig en helt ny respekt och min vän kände sig genast varmt välkommen i landet. Vid två tillfällen hade till och med två olika taxichaufförer vägrat ta betalt av honom.

Ahmadinejad har blivit en idol, en stor hjälte inte bara i Mellanöstern utan även i Afrika och Latin­amerika, en ny Che Guevara. Detta tack vare Bushs omänskliga politik i Mellanöstern och kriget i Irak. Tack vare Israels brutala våld mot Palestina.

Liknande röster hör man även i Sverige och inte minst från politiker och intellektuella. Jag har en god vän i Penklubben. Han sa nyligen till mig att: ”Ali, vi förstår er, men för att stå emot galningar som Bush behöver världen män som Ahmadinejad!”

Detta är en tragedi, inte bara för Iran utan för hela världen. En fundamentalist, en mördare, en judehatare, en man som i sitt hemland betraktas som ett hatobjekt, omvandlas till hjälte! Ahmadinejad är stolt över att han brukade avlossa det dödande skottet mot politiska fångar under 80-talet. För tre år sedan valdes han till Teherans borgmästare när folket bojkottat det kommunala valet och endast 12 procent av de röstberättigade deltog. Ett och ett halvt år senare upprepades scenariot vid presidentvalet. Under den andra omgången tävlade han mot den gamla veteranen Rafsanjani, en man som symboliserar landets korruption och maktmissbruk.

Då vann Ahmadinejad. När han tog makten i Iran började han rensa ut alla reformister. Yttrandefriheten blev allt mer begränsad, fler tidningar stängdes och media bevakades och censurerades hårdare. Detta samtidigt som arrestering av författare och journalister blev vanligare. Bland dessa kan nämnas professor Ramin Jahanbaglu som arresterades på flygplatsen i Teheran och anklagades för att i samarbete med CIA ha planerat ledning av en mjuk kupp, något i stil med orange revolutionen i Ukraina.

Han utsattes för tortyr och släpptes nyligen fri efter att ha tvingats erkänna alla anklagelser.

Två politiska fångar, Akbar Mohammadi och Valiolah Feiz Mahdavi, mördades också nyligen, enligt oppositionen efter mycket tortyr, men regimen hävdar att männen dog på grund av hungerstrejk. Allt detta sker i skuggan av kärnkraftskrisen i Iran. Västerländska media bevakar noga Irans kärnkraftskris men blundar inför det ökade förtrycket i landet.

Det är klart att jag är stolt över att vara iranier, men inte över att vara Ahmadinejads landsman.

Dagens debattör

Foto: Ali Shafiei, 48 år, författare och företagare, Sollentuna.

Ali Shafiei