ÅSIKT

Allt handlar inte om pengar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det ena barnet lever med en ensamstående men välutbildad mamma, som varken har råd med bil eller semesterkassa. Däremot är den lilla familjens bokhylla full av böcker, och barn och mor pratar ofta och länge med varandra.

Det andra barnet bor med båda sina föräldrar, som har hyfsade inkomster trots att de saknar utbildning. Ingen i familjen läser böcker, och någon studie- eller diskussionstradition finns inte.

Då är frågan: vilket av dessa barn är bäst rustat för framtiden? Och vilket har det bäst ställt? Frågan är inte alldeles enkel, och det är inte fattigdomsdebatten heller.

När vi talarom barnfattigdom i Sverige så handlar det alltför ofta om triviala saker, som att inte ha råd med samma Ipod som klasskompisarna. Den här ekonomiseringen av debatten håller på att leda rakt in i en återvändsgränd. Fattigdom mäts numera som inkomst i förhållande till vad andra tjänar. Det betyder i stort sett att om två av tio har råd att semestra utomlands så är ingen fattig.

Men om åtta av tio har råd, så är de två andra fattiga. Ordet håller därmed på att förlora sin betydelse.

Samhället måstegöra mer för att utjämna startfältet på livets löpbana. Vi behöver arbetsro i skolan, trygga gator och fräscha bostadsområden.

Men samhället varken kan eller bör lösa alla problem åt folk. Hur skulle det gå till? Iphone-tillägg och semesterbidrag? Det hjälper föga mot det som verkligen orsakar fattigdom, nämligen bortslösade livschanser.

Veckans debatt

Barnfattigdomen ökar i Sverige, enligt en rapport från Rädda barnen. Men vad betyder det att vara fattig i Sverige i dag – håller fattigdomsbegreppet på att urholkas?