ÅSIKT

Putin håller rysskräcken vid liv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

avJohan Ingerö

DEBATT

Den demokratiska utvecklingen har gått bakåt

Sveriges relation till den mäktige grannen i öst utgör ett alldeles eget kapitel i vår historia. I ett historiskt perspektiv är de naturligtvis utomordentligt goda nu, eftersom vi inte har legat i krig sedan 1809. Men det har inte saknats fnurror i modern tid heller.

Åttiotalets ubåtsjakter minns väl alla som levde då, och de senaste femton åren har relationerna präglats av ett intensivt och komplicerat diplomatiskt spel om den ryska gasledningen Nord Stream som i detta nu dras längs Östersjöns botten.

Därför var det inte alldeles lätt för delar av publiken, inklusive undertecknad, att hålla masken när Fredrik Reinfeldt och Vladimir Putin vid lunchtid klev in i Rosenbads pressrum – och började prata miljöteknik och viseringsregler. Ännu svårare blev det när Putin fick en fråga om Sveriges bidrag till insatsen i Libyen, och den ryska ledaren svarade med ett personligt resonemang om hur "chockerande lätt" det är för vissa att ta till vapen.
 

Ryssland har under Putins ledning gjort stora ekonomiska framsteg, men den demokratiska utvecklingen har snarast gått bakåt. Mediernas frihet har kraftigt beskurits, och korruptionen har ökat. Den ansedda tankesmedjan Freedom House har vid flera tillfällen pekat på övertramp i anslutning till valrörelser, på minskad religionsfrihet och på trakasserier riktade mot politiska aktivister och kritiska journalister.

Putins parti, Enade Ryssland, dominerar direkt eller indirekt de allra flesta delar av det ryska samhället, och har ingen ambition att släppa in konkurrenter. Tvärtom har ett stort antal oppositionspolitiker uteslutits från de senaste valen, och det lär inte bli annorlunda nästa gång.

Så när Putin i dag fick frågan om han kommer att ställa upp i nästa presidentval, och om han och den sittande presidenten Medvedev kan tänkas kandidera mot varandra så ryckte han bara lite på axlarna och svarade att frågan var för tidigt väckt – för att sedan skämtsamt tillägga att "ni kommer bli nöjda". Och det är väl ungefär samma besked som hans egna väljare, om man kan kalla dem så, kan räkna med.

Den lille mannen med den kyliga blicken har gjort klart för oss, och för alla andra, att det ännu inte är dags att lägga rysskräcken till handlingarna.