ÅSIKT

Attack mot hyresrätter – en attack mot unga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jytte Guteland (SSU): Reinfeldt vill ta bort alla möjligheter för unga att få eget boende

Foto: Jytte Guteland.

Fredrik Reinfeldt gillar inte hyresrätten som boendeform, i alla fall inte i Stockholms innerstad. Frågan är hur statsministern vill lösa bostadsbristen när han så fullständigt dömer ut den metod de unga tror på, det vill säga att bygga hyresrätter.

Det Fredrik Reinfeldt inte förstår i sin attack mot hyresrätten är att en majoritet av landets unga gillar den. Den ger möjlighet för unga att flytta hemifrån. Frågan till statsminister blir då hur han, som inte vill bygga hyresrätter, då istället ska lösa bostadsbristen för unga i Stockholm och Sverige? Vad är egentligen regeringens svar på bostadsbristen för unga? Vad är det som fungerar enligt Reinfeldt? Är det ”gated community” där unga utestängs från innerstäder, är det lägre standard på lägenheter för unga eller är det att vi ska tillbaka till den tid då svaret var att flytta hemifrån och direkt in till en annan familj som inneboende? Det är lätt att vara emot politiska reformer, men svårare att ha egna förslag och lösningar.

SSU vill att vi ska bygga oss ur bostadsbristen. Vi har tagit fram en rapport som visar att det idag behövs 36 000 bostäder för unga bara i Stockholms län. I förra veckan presenterade en rapport från Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) som visar att 43 000 unga förväntas vilja flytta hemifrån i Stockholm de närmaste åren. Trots det påbörjades byggandet av så lite som 63 nya studentbostäder under 2010.

När bostadsbyggandet har minskat med 70 procent i Stockholm, enligt siffror från SCB, de senaste åren är det inte konstigt att situationen på den lokala bostadsmarknaden blir katastrofal.

Bostadsbristen är ett tydligt exempel på när det inte finns tillräckligt många unga i de beslutande församlingarna. Den unga generationen är rekordstor men deras talan finns inte i politiken. Resultatet blir då att ungas frågor inte får ta plats när den politiska agendan sätts. Ungas inflytande behövs både för att bryta bostadsbristen och för att prioritera bekämpandet av ungdomsarbetslösheten.

SSU vill se frihetsreformer för Sveriges unga. En egen bostad och ett eget jobb ger frihet. SSU vill se stora satsningar på bostadsbyggande både på statlig och kommunal nivå. Alla kommuner bör erbjuda unga som vill flytta hemifrån en lägenhet. Vi vill bygga oss ur bostadsbristen, skapa jobb för att bryta ungdomsarbetslösheten och ge fler unga rätt till en bra start på sitt vuxna liv.

Jytte Guteland
Förbundsordförande SSU

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik